IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 2 февруари

09:04 | 02.02.13 г.
Преглед на печата за 2 февруари

Масовият бензин отново стана по-скъп от дизела

в. Капитал Daily

Поскъпването на горивата на дребно у нас през последните седмици доведе дотам най-евтиният бензин А-95 да надминe цената на дизеловото гориво. Последното поскъпване с около 4 ст. за литър на най-масовия бензин е от четвъртък и така той се продава в различните вериги на цена от 2.58 до 2.61 лв.

За сравнение дизелът струва около 2.57 лв. за литър като при него поскъпването е с около 2 ст. Другите горива от началото на годината на няколко пъти променяха цените си в посока нагоре с около 4 ст. за литър.

Най-евтин очаквано е в бензиностанциите на производителя "Лукойл".

Търговци коментират в днешния брой на "Труд", че тенденциите у нас следват тези по света, където търсенето на дизел намалява за сметка на бензините.

Данните на ЕС за цените на горивата във всички страни членки на 1 февруари показва, че бензин А-95 е по-евтин в Румъния и Полша. При дизеловото гориво по-ниска цена от България се наблюдава в Люксембург, Румъния и Полша.

Прогнозата е, че поскъпването на горивата ще продължи.

Израелска фирма купи шуменската „Топлофикация”

в. Новинар

Израелската фирма „Телемения” официално се сдоби с шуменската „Топлофикация”. Това стана, след като кметът Красимир Костов и фирмата подписаха договора за приватизация на дружеството.

Израелците имат задължението да инвестират 75 млн. евро през следващите три години. Те трябва да запазят персонала, който може да бъде най-малко 50 души.

От компанията уточниха, че се водят преговори с „Булгаргаз” за изплащане на дълга на дружеството от 18 млн. лв.

Първата задача, която си поставят инвеститорите, е инсталирането на нова мощност от 12 мегавата. От „Телемения” вече са платили 50% от цената на централа.

Държавата събра със 112 млн. лв. по-малко корпоративен данък

в. Сега

През 2012 г. хазната е събрала със 112 млн. лв. по-малко приходи от корпоративен данък на фирмите спрямо заложеното в бюджета. Докато печалбите на нефинансовите предприятия не помръдват, финансовите институции - банки и застрахователни компании, отчитат ръст, показват окончателните данни за изпълнението на държавния бюджет през 2012 г.

Държавата беше заложила 1.3685 млрд. лв. приходи от корпоративен данък. В края на годината отчетените постъпления са 1.2563 млрд. лв. Особеното при приходите от корпоративни данъци обаче е, че реално те отразяват състоянието на икономиката за предходната година, тъй като се плащат след приключването й, тоест постъпленията за 2012 са показателни за 2011 г.

Докато фирмите не отчитат никакъв ръст в печалбите си, банковият сектор и застрахователните дружества са започнали да се възстановяват. При планирани приходи от 106.1 млн. лв. от корпоративен данък при тях постъпленията в края на декември 2012 г. са 139 млн. лв. През 2011 г. приходите от данък печалба при банките и застрахователните дружества бяха 105. 9 млн. лв. - с 36.3 млн. лв. по-малко спрямо 2010 г.

Докато икономиката продължава да е в стагнация, приходите от държавни такси отбелязват пореден ръст. При планирани в закона за държавния бюджет 689.3 млн. лв., събраните държавни такси в края на годината са 705.8 млн. лв. Още няма детайлни данни за събраните такси от общините.

Над 1 млрд. лв. в помощ за бизнеса

в. Стандарт

1,044 млрд. лв. са изплатени на бизнеса под формата на безвъзмездна помощ за проекти по ОП "Конкурентоспособност". Сумата е за последните шест години, като в нея са включени и изплатените пари през първите 18 дни на 2013 г. в размер на 6,522 млн. лв.

Трябва обаче да се има предвид, че за 2007 г., която е стартова за програмата, предприемачите не са получили нито лев и тя фактически се води нулева година.

Най-много средства по различни проекти са раздадени през изминалата 2012 г. - 449,236 млн. лв. На второ място се нарежда 2010 г. с 432,7 млн. лв.

Най-голяма е безвъзмездната помощ по приоритетна ос 3 "Финансово развитие на предприятията" - 682,584 млн. лв., посочват от управляващия орган на ОП "Конкурентоспособност" към Министерството на икономиката. На второ място е приоритетна ос 2 "Повишаване ефективността на предприятията и развитие на благоприятна бизнес среда" - 246,5 млн. лв. 15,438 млн. лв. са получени по ос 1 "Развитие на икономика, базирана на знанието и иновационни дейности".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още