IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес седмицата в снимки

Референдум и оставки фокусираха вниманието у нас, по света властват финансовите отчети на компаниите

10:32 | 02.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Народното събрание ще реши съдбата на нова ядрена централа у нас.<em> Снимка: БТА</em></p>

Народното събрание ще реши съдбата на нова ядрена централа у нас. Снимка: БТА

Седмицата премина под знака на няколко рокади на висши чиновнически постове в държавата, както и разбира се – първия национален референдум в най-новата история на страната.

Българите получиха възможността да изразят мнението си за развитието на ядрената енергетика. Два дни след провеждането на допитването в Централната избирателна комисия (ЦИК) все още изчисляваха каква е избирателната активност, макар и да бяха обработени 100% от протоколите.

В крайна сметка се оказа, че до урните са отишли около 1,5 млн. души или избирателна активност от около 20,22%  от имащите право на глас. По този начин въпросът за изграждането на нова ядрена централа – АЕЦ „Белене“, беше върнат отново в Народното събрание. За да бъде отговорът задължителен за управляващите, гласуващите трябваше да бъдат поне 4,3 млн. души, т.е колкото бяха гласувалите на последните парламентарни избори.

Само за броени часове обаче в понеделник (28 януари) премиерът Бойко Борисов рязко смени дневния ред на дискусиите и поиска оставките на образователния министър Сергей Игнатов и на председателя на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Министерството на образованието пое председателят на БАН Стефан Воденичаров, а временно ръководител на енергийния регулатор е Андон Роков.

Какво се случи през изминалата седмица у нас и в чужбина - вижте в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още