IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската следа в криминалните хроники - ефекти върху инвестиционната среда

Наслагват се събития, които имат тежък отпечатък върху имиджа на България като надеждна, сигурна и безопасна дестинация

09:02 | 31.01.13 г. 2
<p>
	Тази снимка на български политик с насочен към него пистолет обиколи и световните медии. <em><u>Снимка: Ройтерс</u></em></p>

Тази снимка на български политик с насочен към него пистолет обиколи и световните медии. Снимка: Ройтерс

Преди десетина дни една снимка на български политик с насочен към него пистолет обиколи и родните, и световните медии. Това добави още едно черно петно към и без това силно напукания имидж на България в инвестиционните среди.

Без значение дали става въпрос за опит за убийство, или за постановка, каквато дискусия се разгоря, снимка от подобно естество повдига сред чуждите общности много въпроси за сигурността и безопасността в страната в контекста на решението на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) да продължи постмониторинговия диалог с България.

Дни по-късно с фанфари и “почетни фойерверки” към Брюксел замина на първото си посещение новоизбраният главен прокурор Сотир Цацаров. Стрелбата по Златомир Иванов - Баретата в сърцето на София, на обществено място - пред Съдебната палата, върна спомените за други подобни “инциденти”, които се случваха често допреди десетина години, и беше изтълкувана като покушение срещу и без това силно разклатената съдебна система.

Не се е разсеяло и напрежението около атентата в Бургас от юли миналата година. Как би изглеждала тази информация на един чужденец, запътил се към България по една или друга причина, който не е запознат с политическия живот и съдебната реалност? Особено ако е подочул или прочел нещо за зачестилите напоследък акции със звучни имена, един чужд инвеститор най-малкото би се замислил преди да “акостира” у нас.

За България основният генератор на чужди инвестиции е секторът на имотите и строителството. Заради кризата мащабните инвестиционни проекти останаха в миналото, а пазарът разчита предимно на по-дребни инвеститори във ваканционния сегмент, при това основно концентрирани в групата на Русия и бившите съветски републики.

В последно време управляващите се активизираха с целенасочена рекламна кампания за предимствата на страната ни като инвестиционна дестинация с привлекателни данъци, за да привлече инвестиции не само в имотите. Кампанията се увенча с известен успех, предвид последните информации за навлизането на чужди компании от автомобилния сектор, ИТ сферата и изнесените услуги на българския пазар и отчетеният ръст на чуждите инвестиции.

Лошата инфраструктура и тревожни съобщения за покушения, илюстрирани с богат снимков материал, обаче биха отблъснали всеки, без значение дали е голям, или малък инвеститор. Още повече, че в последния доклад на Европейската комисия от 2012 г. дълбоко беше подчертано, че организираната престъпност оказва дълбоко влияние върху икономиката на страната, а подобни документи имат силно влияние върху бизнеса и общественото мнение.

Все пак не е задължително да се търси конкретен  ефект от отделни събития и да се очаква, че непременно те биха имали ефект върху интереса към страната ни, коментира за Investor.bg Полина Стойкова от Bulgarian Properties.

Според нея в момента по-силно влияние имат новините за икономиката, а те вече започват да излизат от тъмните краски на срива и на кризата. “Ако все пак подобни събития имат такъв ефект, то той не може да се прояви толкова бързо и би бил трудно измерим”, допълни Стойкова.

В момента основните притеснения на чуждите инвеститори са свързани с бавните реформи на съдебната система и борбата с корупцията в България, каза и Тома Станишев от Galardo Real Estate, който работи основно с чужденци. Наблюденията му от последните месеци са, че тези конкретни събития имат незначително въздействие върху решението им да се преместят в страната.

“България става все по-разпознаваема в чужбина като туристическа дестинация, както и като място за инвестиции. По-голямата част от чужденците остават с положителни нагласи за страната и не пропускат да предадат впечатленията си, когато се завърнат у дома”, допълни той.

Ако в близко бъдеще обаче се случи още някакво събитие от престъпен характер, в контекста на приближаващите избори това ще подейства като още един шамар за икономиката на България. Защото все пак не са много хората, които биха имали желание да вложат пари и/или да градят бизнес в държава, чието име често присъства в криминалните хроники на медиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
bertram
преди 11 години
на тоя калпазанин добре, че му засече пистолета, че ако беше гръмнал...ако ще с капси да беше щеше да ни вкара в е*ати 'рекламата' по всички агенции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още