IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 30 януари

07:38 | 30.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 30 януари

Показна безнаказаност
В. „Капитал Daily”

Десет дни след като кадрите с опита за нападение с газов пистолет срещу Ахмед Доган и последвалата саморазправа с извършителя му на трибуната на националния форум на ДПС обиколиха световните агенции, България отново влезе във фокуса им - този път с реалното прострелване на една от знаковите фигури на местния ъндърграунд на "парадния вход" на Съдебната палата. Златомир Иванов - Златко Баретата, беше прострелян четири пъти във вторник сутринта, докато отиваше на делото в Софийския апелативен съд, което се води на втора инстанция срещу него за организиране на престъпна група за разпространение на наркотици и за убийство. Ранен в крака беше и един от охранителите му, който отвърнал на стрелбата с пистолета си.

"Мудис": България няма нужда от заеми
В. „Сега”

България е сред страните от Източна Европа с най-малка необходимост от кредитиране през 2013 г., сочи анализ на рейтинговата агенция "Мудис" (Moody's), цитиран от световните агенции. "Мудис" прави прогноза за необходимостта от заеми за 11 страни от региона. Най-спокойна влиза в 2013 г. Естония, а следващата страна, която лесно ще се справи без кредитиране, е България, следвана от Латвия и Литва. Финансовите нужди на унгарското правителство са най-големи в Източна Европа.

МРРБ не може да обясни защо фирма ще чисти "мъртвите души"
В. „Сега”

Регионалното министерство не успя да даде задоволителен отговор на въпрос на "Сега" какво налага външна фирма да бъде натоварена със задачата да изчисти избирателните списъци от "мъртвите души". МРРБ обяви втора поръчка за фирма, която да осъществи техническите дейности по поддръжката и експлоатацията на Националната база данни "Население". Покрай референдума се разбра, че в избирателните списъци има около 800 хил. фантоми. Според регионалния министър Лиляна Павлова причината са над 662-ма столетници и българите в чужбина.

398 пункта издават европейска здравна карта
В. „Сега”

В 398 пункта, основно офиси на ДСК, ще се приемат заявления и ще се издават европейски здравни карти през 2013 г. Кои са те и адресите им могат да се видят на списък, качен на сайта на касата. Сред пунктовете има и малко книжарници, но пощите не са в списъка, тъй като те си партнираха със старата фирма изпълнител. През 2012 г. пунктовете бяха малко над 300.

Данъчни във Facebook
В. „Стандарт”

Данъчните влязоха във Facebook. Чрез социалната мрежа най-често те канят нередовни длъжници да се явят в офис на НАП, за да се договори някакво разсрочване на плащанията. Затова, ако получите съобщение, най-добре не го пренебрегвайтe, въпреки че постванията във Facebook не са официална комуникация между НАП и гражданите. Първите такива случаи бяха в Русе, където данъчните бяха написали покана на длъжници да се явят в офиса на приходната агенция, като бяха написали само адреса, без да уточняват, че там се намира НАП. Целта беше да не се злепоставят длъжниците пред приятелите им. Длъжниците още на следващия ден се явиха на среща при данъчните инспектори. При ревизии на физически лица данъчните пък лесно може да видят по снимките им във Facebook дали скоро са ходили на скъпи екзотични пътешествия. НАП проверява и сигнали на граждани за некоректни търговци в интернет, които най-вероятно крият данъци.

Дянков: Игнатов не трябваше да си ходи
В. „Стандарт”

Според мен министър Игнатов не трябваше да си подава оставката, заяви вчера в Казанлък финансовият министър Симеон Дянков. Той защити просветния министър и ден преди това на срещата с премиера. "След като станаха ясни тези нарушения, е било редно поне директорът и изпълнитeлният съвет на фонда за научни изследвания да вземат под внимание тези препоръки. Те не са ги взели. Справедливо е те да си подадат оставките", каза Дянков. Той обясни още веднъж, че препоръчал на премиера да се мисли за преобразуването на фонда в дирекция към МОМН, за да може служителите да имат правата и задълженията на държавни служители.

Разширяват природен парк Златни пясъци
В. „Новинар”

Границите на природен парк Златни пясъци ще бъдат разширени с 57 хектара степна растителност и 6 декара с кедрови насаждения. Освен това до края на годината ще се проведат няколко кампании, посветени на 70-годишнината от създаването му. Това съобщи директорът на парка Юлия Тумбаркова пред радио Варна. Тя добави, че се предвижда създаването на видеоцентър със 7 стационарни камери, както и 6 фотокапана, чрез които да се наблюдават защитените 122 вида птици, от които 80 постоянно гнездящи на територията на парка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още