IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Да се готвим ли за нова газова война между Русия и Украйна?*

България е в същото технологично състояние както през 2009 година, но едва ли ще се стигне до сериозни проблеми, прогнозира експерт

11:38 | 29.01.13 г. 1
<p>
	Ще врътне ли Русия газовото кранче? Снимка: Reuters</p>

Ще врътне ли Русия газовото кранче? Снимка: Reuters

Новите конфликти на газовото поле

„Русия бавно направи най-големия газов картел в света“, коментира още Атанас Тасев. Той обясни, че страната поиска официалното обявяване на това образувание, по подобие на петролния ОПЕК. На това обаче се противопоставиха западните държави и сбъркаха, допълни още той. В момента Русия присъства навсякъде – в Алжир и Либия, например, които са най-големите износители на втечнен газ за Европа.

На този етап и руската „Газпром“, и украинската „Нафтогаз“ не дават повече подробности за търговските отношения по между си. Само преди броени дни обаче стана ясно, че руският гигант е представил сметка на стойност 7 млрд. долара на Украйна.

Исканията на руснаците са във връзка с неизпълнение на договора от 2009 година. Според записаното тогава

Украйна трябва да купува по 52 млрд. куб. метра газ годишно. Има възможност за намаление с 20% на година, или около 42 млрд. куб. метра. През 2012 година обаче страната е закупила 32,9 млрд. куб. метра, разкрива руското издание RT. Според Украйна обаче количествата, които са длъжни да закупят са 33 млрд. куб. метра и промяната е заради включването на още една компания при разпределението на руския природен газ – холдинга Ostchem, обединяващ група предприятия, произвеждащи химически торове и с дейност в Централна и Източна Европа.

Украйна обаче от известно време коментира открито, че работи за намаляване на зависимостта си от Русия. Плановете на правителството са за построяване на терминал за втечнен газ на черноморското крайбрежие. По време на форума в Давос пък беше подписан договор с Royal Dutch Shell за проучвания за шистов газ.

* Информацията е актуализирана към 17:15 часа с коментара на "Булгартрансгаз" по казуса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
Приказки, сладки приказки...А, някой да ми каже, от началото на 2009-та до сега не минаха ли 4 години и не се ли изграждат за толкова време не стотици, а хиляди километри газопроводи? Уж ставаше дума за "няколко километра" междусистемни връзки...- Къде са? И чие пратителство отговаря за тяхното построяване? Пак ли на Тройната коалиция ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още