IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lufthansa ще продължи да инвестира в България

Компанията планира да съсредоточи голяма част от дейността си за Европа в България

17:27 | 28.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Lufthansa ще продължи да инвестира в България

Дъщерното на германската авиокомпания Lufthansa дружество за ремонт на самолетни двигатели и техническа поддръжка Lufthansa Technik ще продължи да инвестира у нас.

Това е било договорено в рамките на визитата на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски в централата на компанията в Хамбург, Германия, съобщиха от пресцентъра на ресорното министерство.

Lufthansa Technik планира да съсредоточи голяма част от дейността си за Европа в България. Очаква се общият брой на заетите в дъщерната фирма на Летище София в следващите месеци да надхвърля 800 души. Инвестициите ще бъдат насочени към нова техника и разширяване на ремонтните халета. 

Транспортният министър Московски заяви, че ще съдейства за задълбочаването на връзките между инвеститорите от подобен мащаб и страната ни. Той изрази надеждите си, че немската компания да продължи да разширява дейността си у нас, тъй като е пример за сериозен инвеститор.

От своя страна от Lufthansa Technik пък посочват, че са впечатлени от високоподготвените специалисти, с които разполага страната ни, както и от доброто сътрудничество с Техническия университет в София и в Пловдив.

"През последните пет години Lufthansа е вложила над 40 млн. евро в България, създавайки над 600 работни места", допълни транспортният министър.

Компанията е сред водещите в поддръжката, възстановяването и капиталните ремонти на самолети с над 26 хил. работници и повече от 4,1 млрд. евро приходи за последната година. От своя страна дъщерната компания в София е инвестирала над 40 млн. евро в обновяването на своята ремонтно-техническа база на местното летище. 

В края на миналата седмица компанията обяви, че до 2015 г. в Lufthansa Technik вероятно ще бъдат закрити 650 работни места. Още през май миналата година стана ясно, че в хода на програмата за икономии на Lufthansa ще има съкращения на работната сила и в дъщерните компании. Тогава обаче не бяха дадени конкретни данни.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още