IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има инвеститорски интерес за нов блок в АЕЦ "Козлодуй"

След закриването на пети и шести блок най-логично е да ги заместят седми и осми блок в централата, смята директорът Валентин Николов

15:06 | 28.01.13 г. 2
Има инвеститорски интерес за нов блок в АЕЦ "Козлодуй"

Още през 2020 - 2022 година в АЕЦ „Козлодуй“ може да бъде изграден и да функционира седми блок, разкри пред „Нова телевизия“ директорът на централата Валентин Николов. По негови думи вече има инвеститорски интерес към проекта, но повече подробности не бяха съобщени.

„След 20 години, когато 5 и 6 блок трябва излязат от експлоатация, е логично да ги заместят седми и осми блок“, заяви Николов.

Експлоатационният срок на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ изтича през 2017 година, а на шести – през 2019 година. "Тяхната работа обаче ще бъде удължена", не скри убежденията си преди броени дни и премиерът Бойко Борисов. Той смята, че страната ни ще може да експлоатира двата блока до 2030 година.

Разрешението за удължаването на ползването на тези мощности ще трябва да получи и оценката на Русия. Като страна, която е изградила централата и блоковете, валидна ще бъде и руската дума дали те са годни за удължаване на експлоатацията. „Руските учени трябва да си хвърлят дипломите, ако не допуснат удължаването на живота на двата блока“, заяви Борисов.

В същото време и от Европейския парламент официално беше отправено искането България, Литва и Словения да дадат план и точни дати за пълното закриване на ядрените си централи. Този ангажимент беше поет при влизането на трите държави в ЕС.

Седми и осми блок в АЕЦ „Козлодуй“ ще помогнат и на служителите в последните два блока на централата. Ако те бъдат затворени и нови мощности не бъдат построени, те ще трябва да си търсят ново препитание.

В Козлодуй живеят над 13 хил. души, като между 4 и 5 хил. от тях работят в ядрената централа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Аз мисля да обявя война на ЕС, ако продължат едностранно да ни диктуват какво да пускаме и спираме. Нещо започнахме да си измисляме от въздуха регулации, на мен ми писна честно да си кажа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
sotiro
преди 11 години
Тоя *** трябва ше да разбере з агодина поне 3 прости неща1.Изобщо не стаа за даиректор на АЕЦ2.Никой по света не инвестира вече в АЕЦ с изключение на няколко правителства от тоталитарен тип3.На всеки ядрен блок като му смениш движещите части, тръби и сложош нова електроника може да работи и 80 години, което означава че Козлодуй може да работи и до 2050-та, а не до 2030-та, стига в ЕС да не решат да затворят всички АЕЦ дотогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още