IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата ще проверява документите по проекта „Белене“

Дори и да се появи инвеститор, АЕЦ „Белене“ няма да бъде строена, гарантира икономическият министър Делян Добрев

11:06 | 28.01.13 г. 7
<p>
	<em>Делян Добрев показа кореспонденцията между RWE и НЕК, която може да отиде в прокуратурата</em>. Снимка: БТА</p>

Делян Добрев показа кореспонденцията между RWE и НЕК, която може да отиде в прокуратурата. Снимка: БТА

Документите, свързани с казуса АЕЦ „Белене“, ще бъдат изпратени в прокуратурата, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в ефира на TV7. По негови думи отговорност за действията може да бъде потърсена от неговите предшественици – Петър Димитров и Румен Овчаров.

Решенията на Народното събрание са колективни, но при решения на Министерския съвет може да бъде потърсена индивидуална отговорност, смята още сегашният икономически министър. Той коментира още, че голяма част от документите по казуса вече са в прокуратурата, но ще бъдат предоставени и още. 

Сега Народното събрание трябва без забавяне да гласува отново решението си за „Белене“ и така да бъде сложен окончателно край на проекта, обясни Добрев следващите стъпки след проведения референдум. За икономическия министър само 12% от българите смятат, че правителството греши по отношение на АЕЦ „Белене“.

По тази причина дори и да се появи частен инвеститор за проекта, той няма да бъде размразен.

По отношение на документацията за „Белене“ Добрев поясни, че от показаните наскоро доклади е видно, че България няма достатъчно средства, за да построи втора ядрена централа. Въпреки това в Министерския съвет е било взето решение да бъде даден ход на строежа.

„RWE категорично е несъгласна да финансира каквито и да е дейности по централата „Белене“, свързани с плащания към руснаците от „Атомстройекспорт“, обясни още той. 22 дни след този доклад обаче правителството решава да отдели 300 млн. лева от държавния бюджет, с което задейства споразумението.

Добрев смята, че неговият предшественик Петър Димитров не е извършил необходимите действия при това положение – да блокира плащанията към руската страна до създаването на проектна компания с RWE и осигуряването на финансирането. „Той е направил точно обратното“, обясни още Добрев. Така икономическият министър намекна, че едно от възможните имена, чиито действия ще анализира прокуратурата, е именно на Петър Димитров. „Това политическо решение води до 1,5 млрд. лева плащания от парите на българския данъкоплатец“, обясни още Добрев.

По-рано отново в ефира на TV7 Георги Първанов, президент на България в периода 2002 – 2012 година, също обяви, че проектът „Белене“ трябва да бъде проверен от прокуратурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"60% ОТ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ИСКАТ АЕЦ-БЕЛЕНЕ...!!!"Разбира се че искат ! И аз искам да сме водещи и не само в енергетиката. Едва ли има разумен човек който да не иска! Въпроса е ДРУГ: На кого ще е на практика така нареченото "държавно участие" !? Примери с големи държавни предприятия колкото щеш. Схемата си е една и съща от много години. Елементарна е , стига да имаш хора във властта! ИЛИ : Кой ще дава и ще я плаща тази "държавна гаранция"? ИЛИ : От чие име ще се теглят парите и кой ще ги ползва на практика? ИЛИ Какво конкретно ще спечели БГ гражданина срещу неизбежния риск да построи в двора си АЕЦ !? Простичко казано: "Кой ще плаща и кой ще пие". :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 11 години
Бих искал това да са партиотически партии, но се опасявам да не са пак същите негодници. На парламентарните бойкоборисов ще мобилизира електоратът си - мъртвите души и ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 6
rumen221
преди 11 години
КАКВО НЕ РАЗБИРА МАСОНА ДОБРЕВЧЕ ВСЯКА ВЛАСТ, ВЪВ ВСЯКА ДЪРЖАВА:- Осигурява благоденствие и просперитет на народа си!- За горното е нужно рентабилно производство.- За рентабилно производство са нужни сигурни доставки на евтини суровини и ЕНЕРГИЯ.Базовата енергетика, в лицето на Козлодуй и Белене са гаранция за сигурна и евтина (А НЕ АМЕРИКАНСКА) енергия И ОТ ТАМ РЕНТАБИЛНОСТ.- Кое, по-точно, от горната логична (ПРИЧИННО-СЛЕДСТВЕНА) последователност не е понятна...???ДОБРЕВ ОБАЧЕ ДЕМОНСТРИРА НЕРАЗБИРАНЕ ИЛИ КОРУМПИРАНОСТ- И В ДВАТА СЛУЧАЯ ТРЯБВА ДА СИ ХОДИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
rumen221
преди 11 години
БЪЛГАРИЯ СПЕЧЕЛИ...!!!1. РЕФЕРЕНДУМА СЕ СЪСТОЯ, ПРИ ТОВА, БЕЗ ДА СЕ КУПУВАТ ***...2. ГЛАСУВАЛИТЕ КАЗАХА - 60% "ЗА"; 40% - "НЕ"3. СОЦИОЛОЗИТЕ ОБЯВИХА, ЧЕ ОТ НЕГЛАСУВАЛИТЕ НАГЛАСИТЕ СА- 60% "ЗА"; 40% - "НЕ"...!!!ИЛИ60% ОТ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ИСКАТ АЕЦ-БЕЛЕНЕ...!!!- СЕГА ОЧАКВАМЕ В ПАРЛАМЕНТА БОКО ДА ИЗВЪРШИ РИТУАЛНО САМОУБИЙСТВО, КАТО В ОТВРАЩЕНИЕТО КОЕТО ИЗПИТВА ОТ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД, ИЗНАСИЛИ ПАРЛАМЕНТА ДА КАЖЕ "НЕ"...- ЖАЛЪК ***-МИЛИЦИОНЕР...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
enforcer
преди 11 години
Импе, ти кой очакваш да оглави следващото правителство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
Императорът
преди 11 години
Наглец, ако за вас волята на близо милион Български данъкоплатци е без значение, за следващото правителство няма да е така !!!Пратете документите в прокуратурата - да видим как ще се произнесе тя за лъжите на бойко борисов !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още