IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Удължиха с месец срока за търговия с пилешко месо с вода

Асоциацията на месопреработвателите в България даде на съд наредбата, забраняваща повече от 4,3% вода в пилешкото месо

16:43 | 24.01.13 г. 3
Удължиха с месец срока за търговия с пилешко месо с вода

С още месец, до 20 февруари 2013 година, ще може да бъде продавано пилешко месо и продукти със съдържание на вода над 4,3%, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Решението беше взето след среща между представители на агенцията и на търговските вериги у нас.

Ограниченията за продажба на пилешко месо с водно съдържание над 4,3% влезе в сила от 20 януари 2013 година с Наредба 32. Производителите на месо имаха два месеца гратисен период, за да преустроят производството си – самата наредба беше приета на 20 ноември 2012 година.

Тълкуванията на производителите са, че тя влиза в сила от 20 януари 2013 година, следователно до тази дата те са могли да произвеждат пилешко месо и да влагат течности над определения лимит.

Така на пазара в момента се оказват огромни количества пилешко месо и продукти, което е в срок на годност. По силата на новата наредба обаче трябва да бъде унищожено. "Не трябва в условия на финансова криза да бъдат унищожавани такива големи количества годна храна", коментира по този повод директорът на БАБХ Йордан Войнов. 

Междувременно стана ясно, че Асоциацията на месопреработвателите в България е подала жалба срещу тази наредба във Върховния административен съд. Едно от основанията за тази жалба беше въвеждането на по-строги от европейските правила в сектора. Освен това наредбата противоречи с практиката на Европейския съюз по отношение на защитата на потребителите, а при изготвянето на текстовете не е нотифицирана Европейската комисия, допълват месопреработвателите.

Те посочват същото така, че в Наредба 32  липсват указания как да се постъпи с количествата месо, които не отговарят на новата наредба в магазинната мрежа след влизането в сила на текстовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Хаааахахаха! Некви се жалват, че не им разрешават да ни продават вода на 5 кинта килото...! И сигурно ще спечелят делото! *** капитализма! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още