IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Генерични производители посочиха мерки за понижаване цените на лекарствата

Липсата на прозрачност при харченето на публични средства за здраве е една от многото причини за скъпите лекарства у нас

16:37 | 23.01.13 г.
Генерични производители посочиха мерки за понижаване цените на лекарствата

Липсата на пълна прозрачност при разходването на публичните средства е сред от основните причини за високите цени на определени групи лекарства, заплащани със средства от бюджета на НЗОК или републиканския бюджет. Това е записано в становище на Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА).

По повод на препоръките на временната парламентарна комисия относно причините довели до повишаване на цените на някои медикаменти от асоциацията предлага пакет от мерки, които да дадат възможност за осъществяване на контрол върху лекарствения пазар у нас.

Посочва се необходимостта от изготвяне на сравнителен анализ на лекарствената политика в България и страните от ЕС с цел използване на ефективни европейски практики. Това ще доведе до по-доброто функциониране на системата за ценообразуване и реимбурсация, посочват от БГФармА.

Изтъква се и нуждата от повишаването на реимбурсните нива на медикаментите за лечение на социално значими заболявания (напр. на сърдечно-съдова система, нервна система и др.).

Договарянето на отстъпки с НЗОК трябва да бъде обвързано с насрещен ангажимент за реализиране на определени обеми от лекарства, смятат още генеричните производители.

Също така според тях лекарите трябва да бъдат насърчавани да предписват минимум 70% генерични медикаменти. В тази връзка асоциацията акцентира върху необходимостта да бъде възприета прогенерична лекарствена политика, която ще осигури достъп на по-широк кръг пациенти до лечение и ще реализира бюджетни икономии в общия бюджет.

Фармацевтичните генерични производители искат и съкращаване на времето за регистрация и включване в реимбурсния списък на нови генерични и биоподобни лекарства. А ценовите регулации при лекарства, които не се заплащат с публични средства, да бъдат премахнати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още