IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Неизяснени параметри и нарушения откри анкетната комисия за АЕЦ "Белене"

НЕК е подписала споразумение с „Атомстройекспорт“ за оборудването без разрешение от министъра на енергетиката

12:13 | 23.01.13 г.
Неизяснени параметри и нарушения откри анкетната комисия за АЕЦ "Белене"

Нарушения и неизяснени параметри има в процедурите около проекта за изграждане на втора ядрена централа у нас, става ясно от междинния доклад на парламентарната комисия по казуса. Документът беше представен пред народните представители от председателя на анкетната комисия Диан Червенкондев, пише БТА.

В него е записано, че не са договорени всички основни параметри на договора за инженеринг, доставка и строителство – предмет на проведената процедура по Закона за обществените поръчки. Неясни остават и въпроси, свързани с плащания по ключови събития, графиците на плащане и определянето на формулата за ескалация.

Тези параметри не са договорени и при подписването на споразумението от 29 ноември 2006 година.

Проверката на комисията е установила още и че България и „Атомстройекспорт“ са се договорили оборудването, което няма да бъде интегрирано в проекта, да бъде изкупено от руската компания. Това е станало с подписване на споразумение през 2008 година. В документа е записано още, че параметрите как точно да стане това са обект на отделни преговори, за които обаче няма документация.

Необоснована остава и цената за оборудване от 205 млн. евро, която с 90 млн. евро по-ниска от определената от архитект – инженера на проекта.

Като нарушение е отбелязано и подписан рамков договор за продажба на неподлежащото на интеграция оборудване между НЕК и „Атомстройекспорт“ без да е искано разрешение от принципала – министърът на енергетиката. Това е станало през 2007 година.

Приходите от продажбата на това оборудване са 87,6 млн. евро. Прихванатите разходи по договорените дейности обаче са 77,1 млн. евро, от които за митническото освобождаване и пускането му от Русия са били платени общо 14,9 млн. евро. За транспортно застраховане са платени 329 хил. евро, а за транспортиране, обработване на документацията и разтоварването – над 11,7 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още