IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва газификацията на Габрово

Проектът ще пести 11,2 хил. тона въглероден диоксид и 1,7 хил. тона серен диоксид годишно, сочат разчетите

14:05 | 22.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бойко Борисов запали символична факла на церемонията, дала началото на газификацията на Габрово. Снимка: БТА</p>

Бойко Борисов запали символична факла на церемонията, дала началото на газификацията на Габрово. Снимка: БТА

Със символичното запалване на триметрова факла, захранвана с природен газ, беше дадено началото на газификацията на Габрово. 

С този проект изпълнихме обещанията ни за града, отчете по време на церемонията премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА. Той визира ангажиментите още и за изграждането на водния цикъл на Габрово, на обходен път до тунела на Шипка и ново крило на Априловската гимнация. 

На церемонията по включването на газопреносната мрежа на Габрово към националната мрежа присъстваха още кметът на града Таня Христова, министърът по управление на европейски средства Томислав Дончев и председателят на съвета на директорите на фирмата изпълнител - Александър Кожухаров. 

Изпълнител на проекта е компанията „Ситигаз България“, дъщерно дружество на италианската Gruppo Societa' Gas Rimini, уточниха от общината.

В Габрово вече са изградени 40 километра газопроводи, от които 30 километра е магистрален газопровод. Инвестицията до момента е на стойност около 10,5 млн. лева.

След газифицирането на индустриалния и комуналния сектор в община Габрово, и заместването на досега използваните горива с природен газ, очакваните икономии за потребителите на синьото гориво ще бъдат общо за около 1,3 млн. лева, са прогнозите на изпълнителя.

От екологична гледна точка  газификацията ще спести на околната среда средно годишно 11,2 хил. тона въглероден диоксид, 1,7 хил. тона серен диоксид, 20 тона азотни окиси и 2,3 тона сажди.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още