IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 22 януари

07:45 | 22.01.13 г.
Преглед на печата за 22 януари

Повече европари за изостаналите

в. Капитал Daily

Земеделски отрасли и общини, които от 2007 г. насам са получавали по-малко евросредства по програмата за развитие на селските райони (ПРСР), са заложени като приоритетни в следващия програмен период от 2014 г. Това съобщи в интервю за "Капитал Daily" министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. По думите му в новата програма за развитие на селските райони специално ще бъде отделен ресурс и за сектори, които досега не са получавали финансиране по нея.

Земеделският министър съобщи, че в момента се работи по проект за изготвяне на специални програми за Северозападна България и Родопите, каквито е имало в миналото. "Целта е и малките общини, и самите земеделски производители да имат по-голям финансов ресурс, който да е гарантиран за тези региони", обясни той, припомняйки, че според данните на Евростат за регионите северозападният в България е най-слабо развит в целия Европейски съюз.

Кой се издъни?

в. Капитал Daily

Извън политическите коментари, международните реакции и щетата, която нанесе нападението над бившия лидер на ДПС Ахмед Доган в събота, от ситуацията има и друг важен извод: правоохранителните институции в България са в тежка криза. Те не са в състояние да гарантират нито базова сигурност, нито да произведат адекватно разследване.

Липсващата НСО, хаотичните действия след инцидента, разнопосочните сигнали от прокуратурата, липсата на критичност от страна на разследващите, са част от проблемите, които видяхме покрай нападението над Доган.

Пътната агенция плати 7.5 млн. лв. на фирмите за "стендбай"

в. Сега

За по-малко от месец, в който сняг почти не валя, пътната агенция е платила 7.5 млн. лв. на фирмите, отговорни за зимното поддържане на републиканските пътища. Това е сумата по фактурите за ноември, която АПИ вече е изплатила на пътните фирми, отговориха пред "Сега" от агенцията. В момента се осчетоводяват фактурите за декември и все още не е ясно колко ще струва реалният сняг. Общият бюджет за зимно поддържане на републиканските пътища е около 50 млн. лв., като при нужда той може да се увеличи.

Официално фирмите трябваше да са готови за зимата - с необходимата техника, материали и персонал, на 5 ноември. Срокът обаче бе удължаван на три пъти, защото имаше и такива, които не успяха да се подготвят и би трябвало да понесат глоби за всеки ден. От АПИ обаче не съобщиха за наложени санкции. Според спорните договори за поддръжката на пътищата фирмите получават немалко пари заради това, че стоят на "стендбай" и чакат да завали сняг.

Лекарският съюз загуби дело за таксата за преглед

в. Сега

Върховният административен съд е потвърдил глобата на Българския лекарски съюз за въведената минимална такса за преглед при лекар без направление, стана ясно от решение, публикувано на сайта на съда. Санкцията от 80 000 лв. беше наложена от Комисия за защита на конкуренцията, но съсловната организация я обжалва пред съда.

През април 2011 г. лекарският съюз въведе минимална цена за преглед, когато пациентът е без направление от здравната каса. Организацията реши тази цена да бъде най-малко 10% от минималната заплата, която тогава беше 240 лв. БЛС прие и тези медици, които нарушат правилото, да бъдат санкционирани с до 5 минимални заплати или временно отнемане на правата за практикуване.

Хазната олеква с над 600 млн. лева годишно заради държавни заеми

в. Сега

Всяка година от бюджета излизат стотици милиони левове за покриване на държавния дълг. През 2011 г. например хазната е платила над 600 млн. лева лихви по външни и вътрешни задължения, става ясно от одит на Сметната палата. За миналата година сумата е още по-голяма. Министерството на финансите още не е отчело официално изпълнението, но в закона за бюджет 2012 бяха предвидени 707 млн. лева за лихвени плащания - 490.4 милиона по външния дълг и 164.6 по вътрешния. Така излиза, че всеки българин дължи по 100 лева лихва заради борчовете на държавата.

Тези числа, образно казано, означават още, че бремето на държавните заеми всяка година изяжда едно повишение на пенсиите или пък поне 5-10 километра чисто нова магистрала. При това България е сред отличниците в ЕС с нисък държавен дълг - той е само около 18% от БВП.

Вот срещу кабинета заради атентата

в. Стандарт

Покушението срещу почетния председател на ДПС Ахмед Доган ще е част от вота на недоверие срещу правителството, който опозицията подготвя. Това стана ясно от изявление на новоизбрания председател на партията Лютви Местан. Хората на Сокола засега не казват каква тема на вота ще предложат официално, за да се съобразят и с останалите партии извън властта.

"Знаете, че нито една опозиционна парламентарно представена партия няма достатъчно депутати, за да внесе сама вот на недоверие", обясни мотива си Местан. За внасяне на вот са нужни поне 48 депутатски подписа. ДПС обаче има 35 народни избраници, а БСП - 40. Преди Коледа движението обяви, че ще инициира вот за цялостна политика, но червените се подразниха, че предварително не са били питани и започнаха да "тупат топката". Накрая стана ясно, че вотът остава за след референдума за нова ядрена централа, който е на 27 януари.

Край на корупцията при тръжни поръчки

в. Стандарт

Типови тръжни условия трябва да сложат край на избирането на свои фирми в конкурсите с европари. Вече са готови образците на документи, с които ще се възлагат обществените поръчки, стана ясно от думите на министъра, отговорен за усвояване на средствата от ЕС, Томислав Дончев. Новите типове документи трябва да спрат творчеството и корупцията при възлагане, но и да ускорят самото усвояване на парите от Брюксел.

Плащаме по нета за търгове на данъчните

в. Стандарт

Данъчните значително улесняват продажбата на имуществото на длъжници. Освен да се видят продаваните вещи и имоти, чрез сайта на НАП вече може да се плаща и депозитът за участие в търговете. Преди търга за даден имот, автомобил или друга вещ всеки участник трябва да плати депозит от 20%. Това вече може да стане по интернет с дебитна или кредитна карта чрез системата за електронни разплащания epay.bg. Депозитът за участие в повечето търгове вече може да се плати и в брой в офисите на EasyPay в страната. Остава и традиционният начин за плащане - с банков превод.

Застраховка при раждане да покрива избора на екип

в. Новинар

Доброволното застраховане може да покрива избора на медицински екип при раждане. Това предложи здравният министър Десислава Атанасова при откриването на реновираните централна реанимация и Оперативен блок I в "Майчин дом".

Според нея нито една родилка не трябва да бъде принуждавана да избира екип и да й бъде отказвана медицинска помощ, ако не го направи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още