IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 21 януари

07:52 | 21.01.13 г.
Преглед на печата за 21 януари

Дъвка "Идеал" се завръща

в. Капитал Daily

Популярната някога българска дъвка "Идеал" се завръща на пазара до края на месеца. Тя ще бъде произведена от асеновградската бонбонена фабрика "Алпи", която вече е регистрирала търговската марка. Бившият производител - кооперация "Христо Ников", преди време изпадна в тежки финансови затруднения и от миналото лято е в процедура по несъстоятелност. Български дъвки на пазара обаче няма от 20-ина години.

Възобновяването на производството ще започне с класически дъвки, а на по-следващ етап ще бъдат пуснати и други разновидности. "В момента въвеждаме нова линия за дъвчащи бонбони с пълнеж чрез екструдиране, на която ще се правят и дъвки с пълнеж", каза управителят на "Алпи комерс" Венцислав Пейчев за "Капитал Daily". По думите му този метод е нов за България. Проектът се изпълнява с финансиране по оперативна програма "Конкурентоспособност" и трябва да приключи до края на август тази година. Общата инвестиция е около 920 хил. лв.

Хотелиери се цакат с бонуси

в. Стандарт

Хотелиерите в зимните ни курорти започнаха голямото надцакване с бонуси и промоции в началото на годината. По празниците зимните ни курорти и СПА дестинации се пукаха по шевовете, за което допринесоха хубавото време и приемливите цени, обясни председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.
В началото на януари традиционно обаче родните клиенти намаляват.

В момента курортите ни разчитат на гости от Балканите - сърби, македонци, гърци и турци. Както и на традиционните гости от Великобритания и Русия, обясни Рагин. За да спечелят българите, от бранша предлагат най-различни отстъпки и екстри. Гостите са изкушавани с допълнителен безплатен ден в пакета и СПА процедури като масажи и маски, за които не се налага да се бъркат в джоба. Често се правят и отстъпки от цената от 10-15%, особено за настаняване през седмицата, когато и родните туристи са по-малко.

"Газпром" иска гръцкия газ

в. Стандарт

Руската компания "Газпром" е готова да плати 1.9 млрд. евро за гръцката държавна газова компания ДЕПА, съобщи "Имерисия". Придобиването на ДЕПА ще осигури на "Газпром" контрол върху гръцкия газов пазар и пряк достъп до пазара на ЕС, което предизвиква сериозно притеснение у САЩ."

Руснаците вдигнаха летвата твърде високо, което подчертава техния сериозен геополитически интерес", пише изданието. За да отговори на изискванията на европейските правила, "Газпром" се отказа да кандидатства и в приватизацията на гръцкия газов оператор ДЕСФА.

Съветник на Плевнелиев одобрил парите за "Пайнер"

в. Стандарт

Решението за еврофинансиране на "Пайнер" е взето преди да стана министър на икономиката и енергетиката, заяви Делян Добрев в предаването "Опасно близо" по бТВ. Това е било през септември 2011г по времето на Трайчо Трайков.  Добрев уточни, че тогава шеф на програмата е бил Евгени Ангелов, който сега е съветник на президента Росен Плевнелиев. Вероятно подписът му стои под оценителния доклад за получаването на субсидия, защото такава е процедурата, каза министърът.Той коментира и случилото се с Ахмед Доган. "Неприятно е, но не бих казал, че България не е същата. Не би трябвало да изразяваме своя протест по този начин, като този млад човек", каза Добрев.

Потребители връщат безплатно стоки от сайтове в чужбина

в. Новинар

Нова услуга на "Български пощи" ще позволи на клиентите на онлайн сайтове в чужбина да върнат безплатно стоки, от които не са доволни. "Разглеждаме възможности да се предлагат банкови услуги в нашите пощенски станции, да се правят застраховки, да се продават билети за концерти.

Водим преговори с голяма търговска верига за превоз и доставки на стоки до малки населени места по заявка", съобщи пред "Фокус" Деян Дънешки, главен изпълнителен директор на "Български пощи” ЕАД. Дружеството работи и за подобряването на организацията по транспорта и сортирането на пратките, а през следващите 4 години ще разпространява и винетни стикери в консорциум с "ВИП секюрити".

Субсидиите за земеделците ни може да стигнат 86% от средните за ЕС

в. Сега

Страната ни все още може да договори по-високи плащания за земеделците през следващия програмен период на Евросъюза - 2014 -2020 г. Нужно е обаче държавата да успее да спазари сумите за директните плащания за площ да настигнат средните в съюза и това да се случи преди 2020 г.

Това стана ясно от думите евродепутата Ивайло Калфин, който е докладчик на Европарламента по дългосрочния бюджет на ЕС. Той уточни, че в момента се преговаря субсидиите да растат, като през 2020 г. трябва да достигнат до 86% от средните нива в съюза. В момента българските земеделци получават евросубсидии, които са в размер на 55 на сто от средните в ЕС, уточни Калфин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още