Поскъпването на свинското месо с 20% и на пилешкото месо с 12% през 2012 година ще се отрази на потреблението на месо и месни продукти през тази година, прогнозират експертите от Института за пазарна икономика (ИПИ). Дори и при спад на цените на зърнените и фуражните култури, той ще бъде усетен най-рано в края на тази година, допълват от там.
Припомняме, че последните данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO) показаха спад на цената на житото и зърнените култури още в последните месеци на 2012 година. В България обаче подобна тенденция не се наблюдава.
По тази причина и от ИПИ прогнозират намаляване на консумацията на месо и месни продукти през 2013 и 2014 година. През 2015 година вероятно обемите ще се възстановят до средното за 2009 година ниво заради ръста на икономиката.
Историческата справка на ИПИ показва, че през последните десетина година има ръст на консумацията на месо. През 2002 година средно на лице от домакинство се падат по 21 килограма месо и 12 килограма месни продукти годишно. Данните за 2011 година са вече за 32 килограма месо и 14 килограма месни продукти. Прави впечатление и намалението на дела на собственото производство – от 1/3 до около 1/5 от общото потребление, допълват от института, като се позовават на данните на Националния статистически институт (НСИ).
Причината за повишената консумация на месо е ръстът на икономиката за някои от анализираните години. В кризисните години – след 2009 година, свитите доходи са били компенсирани с пренасочване към други пера, така че разходите за храна са останали на относително същите нива.