IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес седмицата в снимки

Опазването на природата пак се оказа обединителна кауза, зад граница водещо бе решението на Германия да си изтегли златните резерви

10:04 | 19.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Хиляди хора излязоха на улицата заради застрояването на Иракли. Снимка: daspasimirakli.org</p>

Хиляди хора излязоха на улицата заради застрояването на Иракли. Снимка: daspasimirakli.org

„Дюнигейт“ придобива все по-големи размери и се пренесе на законодателен терен. През последната седмица обжалването на градоустройствените планове и строителните разрешителни се оказа ябълката на раздора между гражданите, неправителствения сектор, инвеститорите и законодателната и изпълнителната власт.

Неправителственият сектор настоява да се даде гарантираното в европейското законодателство право на гражданите да атакуват в съда плановете за териториално развитие, а властта и бизнесът се опасяват, че може да има злоупотреби с това право.

Дискусиите в тази посока ще продължат. През следващата седмица парламентарната комисия по регионална политика ще обсъди предложенията за законодателни промени, с които да се спре презастрояването на Черморието и планинските курорти.

Същевременно общественото недоволство заради бетонирането на крайбрежието и горите застрашително расте. През изминалата седмица се проведоха два мащабни протеста в няколко града в защита на Иракли и все още незастроените части от националния парк „Пирин“, както и контрапротест на банскалии, които искат още ски писти.

Разраства се и социалното напрежение в Сопот заради Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ). Готвеният оздравителен план предвижда съкращаването на 700-900 работни места, което би било катастрофално за заетостта в региона.

В световен мащаб през седмицата сериозно вълнение предизвика германската централна банка, която реши да изтегли у дома златните си резерви, които държи в чужбина. Това породи спекулации за доверието между централните банки, както и за предстоящи държавни фалити.

Вижте в галерията кои бяха най-важните новини от изминалата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още