IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 18 януари

07:57 | 18.01.13 г. 3
Преглед на печата за 18 януари

Голяма инвестиция в малкия град

в. Капитал Daily

Над 400 души се събраха в залата на читалището в Брезник за общественото обсъждане на проекта за добив и преработка на златни руди край града. Това са 60% от жителите на общината, а огромният интерес към инвестиционното предложение на "Трейс рисорсиз" е обяснимо.

Безработицата в региона е над средната за страната, а възможностите не са много. В същото време компанията предвижда да създаде и поддържа стотици работни места за най-малко 18 години. Инвестицията ще бъде в размер на 120 млн. лв. Добрият пример от Панагюрище, където работи компанията майка "Асарел-Медет", също е в подкрепа на новия проект. Затова и преобладаващите настроения в града са категорично "за".

Германска раздяла с "Металснаб"

в. Капитал Daily

Поредното изтегляне на германски инвеститор от България е факт - групата за метални и стоманени изделия Kloeckner продаде местното си дружество "Металснаб", след като повече от 15 години работи с него, а от 2008 г. беше и мажоритарен собственик.

Изход от вложенията си през последните три години направиха и германската E.ON, която продаде електроразпределителния си бизнес, медийната група WAZ, която се раздели с местните си вестници, а от радио- и тв пазара си тръгна германската ProSiebenSat1, която беше инвестирала в две радиостанции и две кабелни телевизии. С изключение на енергийната сделка купувачи все бяха местни групи. Такъв е и случаят с "Металснаб".

Учени изчислиха: 12 ст. за тока от АЕЦ „Белене”

в. Стандарт

Токът от АЕЦ „Белене” ще струва около 12 стотинки за киловатчас. Това показват сметките на ст.н.с. Христо Христов. Към 2020 г. цената за изграждането на Втора атомна ще бъде около 8 млрд. евро, а не 10 млрд. Причината е, че в по-голямата сума се включват и около 2 млрд. евро за инфраструктура и балансиращи мощности за новата АЕЦ. Тях обаче ги има, тъй като към 1990 г. у нас такива се изграждаха предвид намерението да имаме около 6000 мегавата ядрени мощности от „Козлодуй” и „Белене”.

След затварянето на малките блокове в Първа атомна се освободил още капацитет и за АЕЦ-2 няма да се изграждат такива мощности, обясни Христов. При положение, че „Белене” ще произвежда 16 млрд. киловатчаса ток годишно, цената на 1 киловатчас ще бъде около 12 стотинки, изчислява Христов.

Ходим върху злато за 7 млрд.

в. Стандарт

Злато за близо 7 млрд. долара лежи под родната  земя. Според последните данни на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в България се водят на отчет запаси от 27 293,8 хил. т златосъдържащи руди. Средното съдържание на злато в тях е 4,68 грама на тон.

Сметките показват, че под земята на България има около 128 тона чисто злато. В момента пък драгоценният метал по световните борси се продава за около 54 хил. долара за килограм. Изчислено при тази пазарна цена, наличието от чисто злато на българска територия възлиза на близо 7 млрд. долара. Част от тези залежи се разработват и в момента и се осъществява добив на драгоценния метал.

100 наши ще проектират за "Бентли"

в. Стандарт

100 български инженери ще разработват иновациите на една от най-големите компании за климатици за автомобили - германската Behr-Hella Thermocontrol. Компанията избра преди няколко месеца България не само за производството на своята продукция. Тя ще разкрие у нас и развойно звено за нови технологични разработки.

"Това прави инвестицията изключително ценна, защото така български висококвалифицирани специалисти ще се занимават с висшия пилотаж в проектирането", коментираха от Българската агенция за инвестиции. За шанса, който се открива пред българските специалисти, говори фактът, че Behr-Hella е единственият производител на климатични системи за бутикови марки като Bugatti, Lamborghini и Bentley. Компанията още не е обявила официално къде ще е заводът й - в София или в Пловдив.

Индийци щурмуват голф и спа курортите ни

в. Новинар

Индийци щурмуват родните голф и спа курорти. Интересът им към България се увеличава. Нашите туроператори предлагат екскурзии в Копривщица, Казанлък, Велико Търново, Банско и Рилския манастир. Най-атрактивно за тях е луксозното предлагане на достъпни цени.

Това съобщи за „Новинар” ръководителят на Службата по търговско-икономическите въпроси в Делхи Стефан Йонков. За първа година България участва на международното туристическо изложение SATTE 2013 в Делхи, където само за ден се проведоха над 60 директни срещи с индийски туроператори, уточни експертът. Страната ни ще бъде презентирана в Делхи до днес, а до 22 януари изложението ще продължи в Мумбай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
FINTA
преди 11 години
Докато Белене почне да произвежда ток, я има БСП и ГЕРБ, я не ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
Много си наивен, Румене! Както казваш, 67% се изнася от Козлодуй!Като направим белене с наши пари (които ще се начислят в цената на тока), евтиния ток от белене, ще се изнася от частните фирми на БСП и герб, а моя и твоя ток, ще са на цени от ВЕИ.Но виж, ако се направи пазара свободен, така че аз да мога да си купя ток от Сръбското Енегро, няма да имам нищо против белене. Тока от сръбското енерго ще ми е по-евтин, защото Сръбското енерго ще го купи от частните фирми на БСП и герб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
rumen221
преди 11 години
ЦЕНАТА НА АЕЦ-БЕЛЕНЕ И ТОКА - До сега, за 1,39 милиарда, ПЛАТЕНИ ОТ НЕК, а не от БЮДЖЕТА, са произведени два и половина реактора за АЕЦ-Белене, чехския, готовия и втория полусглобен на 25% и почти цялото помощно обурудване и основите на единя реактор, чието разбиване струваше колкото направата основите на втория!!!- С разликата до договорените 3,95 милиарда, само *** не ще може да дострои АЕЦ-Белене!(Едно уточнение за тези които приказват, че щели те да плащат за строежа на Белене. Ако малко разбирате от икономика: Инвестиция (кредит) - Възвращаемост (периода за връщане на кредита) - Печалба и ниска цена на ток-а - Кредита се самоизплаща, а вие просто ще имате ток който няма да поскъпва. Ама а де Български глави прости)- Според консултанта HSBC, крайната цена (до завършване на строителството) е 5,45 милиарда евро, а усреднената себестойност на тока от АЕЦ Белене за 60 години при която печалбата е нула е само 2.42 ст/кВч. - Цената на тока през най-тежката година която покрива всички разходи и заема е 4.4 ст/кВч. - Днес Козлодуй продава на НЕК по 4,0 ст.., но само 23% в България, а другия се изнася от чесните частници от ГЕРБ и БСП.!!!ПРОСТО Е, но не и за корумпирани министри - Себестойността на ТОКА (средна за 60 години) от Белене е 2,42ст. (доклад на англичаните стр.11 долу в ляво), а ЦЕНАТА на Белене е 3,95 милиарда евро при подписването... - Продажната цена в доклада е 7,5 ст. (средно за 60 години).МИНИСТЪРЧЕТО ДОБРЕВ ЛЪГА В ПАРЛАМЕНТА, КАТО ДЪРТ САЦИАЛНО СЛАБ, ЧЕ ЦЕНТРАЛАТА СТРУВА 20 МИЛИАРДА - А той откъде знае ТОЧНАТА ЦЕНА? И с колко местенето на реактор в Козлозуй ПОЕВТИНАВА ТОКА???- А ЗА ИСКАЩИТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНА ТВЪРДА ЦЕНА НА ПРОЕКТ КАТО АЕЦ-БЕЛЕНЕ. - ПРОЧЕТЕТЕ КАКВО Е ИНЖЕНЕРИНГОВ ПРОЕКТ... И... МОЖЕ БИ..., САМО МОЖЕ БИ..., ЩЕ ПОУМНЕЕТЕ... ТА ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ СТРОИТЕЛСТВОТО НА ГОЛЯМ ИНДУСТРИАЛЕН ОБЕКТ НЕ Е ПОКУПКА НА ДЪНКИ ЗА 5 ЛВ. В КВАРТАЛЕН ДРИП-ШОП!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още