IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЛС ще съди Здравната каса заради цените на медицинските дейности

Съюзът се обръща към съда заради приетите едностранно от касата цени и обеми на медицинските дейности за 2013 година

15:51 | 17.01.13 г.
БЛС ще съди Здравната каса заради цените на медицинските дейности

Българският лекарски съюз (БЛС) ще даде на съд Здравната каса заради приетите едностранно от касата цени и обеми на медицинските дейности за 2013 година, съобщи БНР.

От лекарския съюз твърдят, че договорените с касата цени и обеми са подписани в протокол, но след това Надзорният съвет на НЗОК взима друго решение.

„Въпреки подписания протокол за договорени цени, взимат решение за други цени и ни предлагат да подпишем съвсем други цени. Тъй като, естествено, ние отказахме, се внася в Министерския съвет и излизат под форма на постановления. Но просто не е спазен законът“, каза председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов.

Решението на лекарския съюз да се обърне към съда е и в подкрепа на недоволството на Дружеството на анестезиолозите, които ще разполагат със значително по-малък бюджет от миналата година.

„Там цените са намалени драстично без никаква мотивация освен финансовите възможности на касата. Изобщо не са съобразени с реалните нужди, реалните разходи на заведенията за тази дейност“, уточни Райчинов.

По негови думи, с изключение на интензивните грижи, останалите цени на медицинските дейности не са намалени спрямо миналата година, но не съвпадат и c договорените между касата и БЛС.

От 2009 година насам цените и обемите на медицинските дейности не се записват в Националния рамков договор, а са изведени в отделен документ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още