IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 16 януари

07:45 | 16.01.13 г. 1
Преглед на печата за 16 януари

Марките на "Ален мак" - между дела и продажба

в. Капитал Daily

Някогашният производител на едни от най-популярните марки козметика по време на социализма - пловдивският завод "Ален мак", поема по пътя на разпродажбата на парче. След два неуспешни опита да намери купувач за цялото предприятие синдикът на обявената преди две години във фалит фирма наскоро насрочи търг за отделни части от нея. Така на 25 януари за продажба ще бъдат предложени отделни групи имущество, включително и търговските марки, които се смятат за най-ценния актив и се предлагат за общо 1.048 млн. лв.

Въпреки това бавните и скъпи процедури за връщане на собствеността върху марките за пазарите на ЕС и Русия, които бяха регистрирани от друга фирма зад гърба на кредиторите, е много вероятно да откажат част от потенциалните купувачи въпреки потенциалния интерес от козметичните компании към популярните и много познати на руските пазари и в България брандове "Кря-кря" ("Па-па"), "Поморин", "Каро".

Проблемът с марките за чужбина на практика съществува от няколко години, но новият момент е, че продукти с надписи на руски заливат аптеките и малките извънградски магазинчета в България напълно незаконно.

Премиерът предлага по-късо майчинство срещу по-високо обезщетение

в. Сега

Премиерът Бойко Борисов обяви вчера, че ако ГЕРБ спечели втори мандат, ще съкрати периода на платеното майчинство, но ще увеличи обезщетението.

"Аз съм склонен в следващия бюджет да се повишат парите за майчинство, но да се съкрати срокът, за да могат майките да се връщат по-бързо на работа", отговори Борисов пред Дарик радио на въпрос как ще посъветва майките да изхарчат тези 240 лв. обезщетение за гледане на дете от 1 до 2 г. Той обаче обвърза промяната със строежа на детски градини.

"И понеже ги строим много хубаво, майките, като отидат и видят децата в какви условия са в новите детски градини, и тези, които не са искали да ги записват, искат. Защото те са с плувни басейни, с физкултурни салони, със зали за отдих, хубави кухни. Просто в момента се грижим прекрасно за тях. И затова напливът е толкова голям", каза премиерът. В същия дух се изказва от края на миналата година и финансовият министър Симеон Дянков.

Болницата в Ловеч осъди здравната каса за 50 000 лв. лихви

в. Сега

Ръководството на ловешката многопрофилна болница "Параскев Стоянов" осъди здравната каса (НЗОК) за 50 000 лв. лихви върху забавени плащания за извършена медицинска дейност по клинични пътеки. НЗОК ще трябва да плати и разноските по делото в размер на 3000 лв., реши Апелативният съд във Велико Търново. Решението може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

Делото е положителен прецедент, от който могат да се мотивират и останалите болници, които не са получили навреме парите си от здравноосигурителната институция. През 2010 г. касата масово бавеше плащания за извършени услуги.

Фалирали са 80 от 120 фирми, управлявани от министерството на икономиката

в. Сега

Положението в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) е плачевно - 80 от 120 управлявани от него дружества са обявени в несъстоятелност. Това обяви шефът на Сметната палата проф. Валери Димитров при представянето на плана за работа на институцията за тази година.

Икономическото, регионалното и здравното министерство влизат във фокуса на одиторите. Всички те наблюдават фирми с над 50% държавно участие. Поради невъзможност да се обхванат всички ведомства са избрани най-големите или такива, които имат на разпореждане многобройни фирми и имоти, уточниха от палатата пред "Сега".

Витоша забранена за коли през уикенда

в. Новинар

Витоша е забранена за коли през уикенда от 11 до 14 часа. Обмисля се ново правило, което да затвори планината за автомобили не за три, а за повече часове през почивните дни, научи „Новинар”.

Миналата седмица Витоша е била блокирана от возила, което е попречило и на зимното почистване. „Най-интересното е, че нарушителите не бяха джипове, а 14-годишни коли”, разказаха от Столичния инспекторат.

Ревизират високите сметки за парно

в. Новинар

Високите сметки за парно от декември отиват на ревизия. Топлинните счетоводители ще проверяват всички фактури с ръст над 21 на сто. По този начин ще бъде потърсено обяснение защо увеличението в тези случаи и в отделни сгради е над средното за абонатите на „Топлофикация-София”, обясниха от компанията.

Подобно обследване беше извършено и миналата година. Резултатите от настоящата проверката ще бъдат готови до края на месеца. Едновременно с това столичната „Топлофикация”, която от 2011 г. също работи активно като топлинен счетоводител, вече е започнала проверката за обслужваните от нея 350 сгради.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
"Премиерът Бойко Борисов обяви вчера, че ако ГЕРБ спечели втори мандат, ще съкрати периода на платеното майчинство, но ще увеличи обезщетението."Това е супер!!!Така може и да се вдигнат пенсиите и да се скъси живота! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още