IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 14 януари

07:55 | 14.01.13 г.
Преглед на печата за 14 януари

Новите попълнения

в. Капитал Daily

Нова година, ново начало. Такава е тя за осем млади компании от България и региона. От този месец те вече са част от инвестиционното портфолио на фонда за стартиращ бизнес Eleven. Това е втората група компании, които ще получат така необходимия първи капитал, за да развият идеите си. Едновременно с това вече е отворен и третият прозорец за кандидатстване на Eleven.

След като събра почти 300 кандидатури по време на втория апликационен прозорец тази есен, екипът на фонда избра осем, в които да се включи с ресурс и опит, става ясно от блога на Eleven. Новите попълнения са от България, Хърватия, Сърбия и Румъния. Те са и много разнородни като идеи, но базирани онлайн като предоставят различни решения в областта на образованието, търговията, комуникациите и медицината.

Летим директно до САЩ и Китай

в.Стандарт

На директни полети от София до САЩ и Китай ще могат да разчитат скоро българските бизнесмени, студенти, учени и туристи, научи "Стандарт". Проучване на авиопазара за откриване на редовни линии до Ню Йорк и Пекин прави родната чартърна авиокомпания "Би Ейч Еър" (BHAir). Условията за пускане на директни полети до Америка са чудесни, твърдят авиотърговци.

Причината е, че изпадналите във финансов колапс румънски и гръцки национални авиопревозвачи "Таром" и "Олимпик еъруейз" прекратиха полетите си до САЩ. Така от Балканите директни полети отвъд Атлантика предлага само "Търкиш еърлайнс". Между България и САЩ от години се формира огромен ежедневен трафик, който постоянно нараства и лети през Франкфурт, Мюнхен, Лондон, Амстердам, Париж, Истанбул и други летища. Засилените бизнес връзки с Китай и солидната китайска общност у нас също формира голям пътникопоток, който сега минава през Москва, Истанбул и Доха. Така въпреки наличието на няколко български авиокомпании огромен паричен поток напуска страната към чуждестранни превозвачи.

Ядем сирене от френско сухо мляко

в. Стандарт

Българското бяло саламурено сирене е една от визитките ни пред света. То обаче от доста години се приготвя основно от вносни продукти - палмово масло от топлите страни, евтино мляко от Унгария или сух концентрат от Франция. В битката за евтини продукти средствата за победа не се подбират и морал в производството не може да се очаква, коментират специалисти, които наблюдават пазара през последните две десетилетия. И понеже не може да се разчита на морал, се затяга законът.

От началото на тази година влезе в сила нова наредба, която регламентира какво точно да има в продукта, за да може той да се нарича сирене. Така се ограничава практиката вместо мляко в бучките да се влагат всевъзможни измислици на съвременната химична индустрия, като изкуствени протеини, заместването на сиренето с извара или на млечната мазнина с палмова.

Българското Черноморие става Дубай

в. Новинар

Българското Черноморие ще заприлича на Дубай. Инвеститори от Катар и Русия ще строят изкуствени острови в морето край Поморие по образ и подобие на прочутия "Бурж Ал Араб" в Обединените арабски емирства. Ще бъдат създадени изкуствени острови на 100 метра навътре в морето, пише вестник „Комсомолская правда”.

Амбициозният проект на общината в Поморие предвижда изграждането на три острова, които ще бъдат свързани помежду си и с пристанището с тесни пътеки. На създадената морска лагуна пък ще заработи яхтен пристан. На единия от островите ще изникне луксозен хотел с категория от 5 или дори 7 звезди.

По-високи заплати биха върнали емигрантите

в. Новинар

Българският бизнес трябва да предложи добри условия за работа с добри работни заплати, за да се завърнат нашите емигранти. Това заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Според него страната ни все повече изпитва глад за технически специалисти като шлосери, заварчици и монтьори и затова една голяма част от сънародниците ни, които се трудят навън, биха се завърнали у дома при добри оферти от бизнеса. Младенов подчерта, че социалното министерство взема мерки за завръщането на родните специалисти чрез различни програми и трудови борси.

ГЕРБ ще раздаде милиони на радиа и телевизии в изборната 2013 г.

в. Сега

Рекордните 13 млн. 964 хил. лв. ще бъдат разпределени между избрани електронни медии тази година за популяризиране на седем от оперативните програми (ОП) на ЕС. Това става ясно от писмения отговор на министъра по европейските въпроси Томислав Дончев до депутата от "Синята коалиция" Ваньо Шарков. Сумата ще набъбне, тъй като в справката не са включени парите за реклама на най-щедрата програма - за развитие на селските райони, подопечна на земеделското министерство.

Това е най-крупната сума, раздадена в рамките на една година от 2009 г., показва сравнението на данните. През 2012 г. за този род дейност са похарчени 8.5 млн. лв. Щедрото финансиране на медиите рискува да ги постави в деликатно положение спрямо управляващите от ГЕРБ в година, когато се провеждат оспорвани парламентарни избори.

Борисов спря проекта за високи заплати на премиера и министрите

в. Сега

Премиерът Бойко Борисов спря светкавично законопроекта за драстично увеличение на заплатите на най-висшите кадри в изпълнителната власт, изготвен от Министерството на финансите. Законопроектът предвижда заплатите на бъдещия премиер, на президента, на бъдещия председател на Народното събрание да бъдат завишени близо 2 пъти. Сериозно увеличение е заложено и за заплатите на бъдещите министри, кметове, областните управители.

За изготвянето на подобен законопроект се знае отдавна, но текст официално не е публикуван, а обсъжданият ръст на възнагражденията досега бе тайна. На въпрос на "Сега" ще бъде ли наистина внесен такъв законопроект до края на мандата премиерът Бойко Борисов вчера бе категоричен: "Не".

Такситата продължават да са извън контрола на НАП

в. Сега

Заради спор между две министерства такситата продължават да не отчитат в реално време оборотите си в Националната агенция за приходите. Те са голямото изключение от въведената и задължителна за всички търговци дистанционна връзка на фискалните устройства с НАП. Поредна отсрочка в края на годината получиха и автобусните компании.

Законът за ДДС изрично изисква всички продажби да се отчитат чрез касова бележка, издадена от свързано с дистанционна връзка с НАП фискално устройство. Крайният срок за това изтече на 2 април 2012 г. Таксиметровите услуги обаче внезапно се оказаха извън закона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още