IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 12 януари

09:00 | 12.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 12 януари

Дянков иска данъчните да имат право да обискират и да разпитват
в-к Сега

В края на мандата финансовото министерство предлага на Министерския съвет и парламента важни промени в правомощията на Националната агенция по приходите. От екипа на Симеон Дянков предлагат данъчните да получат права на разследващи органи в неотложни случаи, в които са налице данни за укриване на факти или явно се пречи на течаща ревизия. Така ревизорите ще могат да провеждат разпити, да извършват огледи и претърсване на помещения, да изземват документи.

Това предвиждат промени в Наказателно-процесуалния кодекс и в Данъчно-осигурителния кодекс, публикувани за обществено обсъждане на сайта на финансовото министерство. От текстовете става ясно, че МФ се надява новите текстове да влязат в сила от 1 април 2013 г.

За разлика от агенция "Митници", която получи разследващи функции в началото на 2012 г., данъчните няма да имат официално статут на разследващи органи. В отделни случаи обаче те ще могат да прилагат част от способите за доказване, които прилагат разследващите органи. Данъчните ще имат право да извършват разпити, огледи, да претърсват помещения на фирми, включително и местата, в които се държат пари и материални ценности, да търсят доказателства в превозни средства. Те ще могат и да изземват счетоводни, търговски и други документи. При извършването на обиски в проверяваните обекти обаче те ще трябва задължително да търсят съдействието на упълномощен разследващ орган.

При обиските ще важат общите правила за прилагането им като наличието на поемни лица при извършване на претърсвания и изземвания, наемането на преводач при разпит на чужденци и др. Претърсванията ще се позволяват и без разрешение на съдия, когато това е единствената възможност да се запазят доказателствата. Събраните от НАП с подобни способи доказателства ще се предават незабавно на прокурор.

Съдебните изпълнители ще събират по-справедливи такси
в-к Сега

Частните и държавните съдебни изпълнители вече ще могат да начисляват такса за опис на имущество само върху размера на задължението, а не върху цялата сума на това, което се описва. Това предвиждат промени в тарифата, която регламентира сумите. Вносител на предложението е правосъдният министър Диана Ковачева.

Според новите разпоредби съдебните изпълнители вече ще могат да начисляват такси в размер на 1.5% само върху размера на задължението. Така се премахва възможността, съществувала доскоро, те да вземат огромни суми за опис. Досегашната практика позволяваше за дълг от 1000 лв. да бъдат описани имот, вещи или ценни книжа на стойност 10 000 лв. и изпълнителят да начисли 1.5% върху втората цена. Според промените тази такса ще се формира само на базата на по-малката сума.

"Тези случаи не са много, но с годините сигурно са се натрупали, не беше справедливо спрямо длъжниците", коментира пред "Сега" председателят на контролния съвет на Асоциацията на частните съдебни изпълнители Георги Дичев. Според статистиката за 2011 г. около 200-те изпълнители у нас са събрали 81 млн. лв. такси.

Друга важна промяна, която се прави с новите текстове, е фиксирането на единна такса за банковите запори независимо от броя им. Досега изпълнителите взимаха по 18 лв. за всеки запор, но поради банковата тайна искаха блокиране на сметки във всички 30 банки. Така дължимото от страна на титуляря им набъбваше до 540 лв., без значение че човекът може да има една или две сметки. Според новите текстове таксата ще бъде еднократна от 15 лв. и няма да зависи от броя на наложените запори.

Наред с намалението при описите, съдебните изпълнители вече ще имат право да искат по високи такси, когато възлагат имуществото за управление на новите им собственици. Досега за тази услуга се събираше такса в размер 1,5% от продажната цена, но не повече от 3000 лв. Според новата разпоредба начинът на изчисляване ще е следният - 1,5% за суми до 400 хил. лв., а за по-високи - 6000 лв. плюс 0,0001% от горницата.

НЕК дала в нарушение 232 милиона лева за "Цанков камък"
В-к Сега

Сериозни нарушения при възлагането на обществени поръчки е направила Националната електрическа компания (НЕК) по време на строителството на хидровъзела "Цанков камък". Държавното дружество не е провело или е провело неоснователно публични търгове за над 232 млн. лв., показва справка на Държавната финансова инспекция за четвъртото тримесечие на 2012 г. През този период са приключили 131 ревизии на държавни институции и общини, сред които НЕК, фонд "Земеделие", Комисията за финансов наздор и др.

Нарушенията на НЕК са свързани с възлагането на самото строителство на хидровъзела и монтажните дейности. Експертите на Теменужка Петкова са проверили и дали е спазен законът при строителния и авторския надзор при изпълнението на вече сключените договори. Още в края на м.г. стана ясно, че енергийната компания невинаги е действала съвсем законно. Заради съмнения за нарушения, свързани с хидровъзела, с проверки в НЕК се захвана и прокуратурата.

Справката на финансовата инспекция показва, че част от поръчките са били раздробявани на по-малки. Така сумите падат под законовия праг за обявяване на конкурс и поръчките се правят с пряко договаряне. Въпреки огромната сума и нарушенията обаче наказани по Закона за обществените поръчки няма да има. Причината е, че тригодишният давностен срок е изтекъл и на практика виновни няма. Такива обаче би могла да открие и докаже Софийската градска прокуратура, в чиито ръце попадна казусът.

Дянков: Без следколедни бонуси за пенсионерите
в-к Стандарт

Пенсионерите няма да получат следколедни добавки. Това стана ясно от изявление на финансовия министър Симеон Дянков на ГКПП Капитан Андреево. Финансист №1 беше категоричен, че ще следва бюджета за 2013 година и за него е важно по никакъв начин да не нарушава закона за държавния бюджет.

Коментарите ми бяха правилни и продължавам да държа на тях, каза по повод скандала с Европейската комисия за пенсионерските коледни Симеон Дянков. Чиновниците от време на време грешат, европейските - също. Приемам техните коментари като грешка от тяхна страна, подчерта още той.

По думите му авансовите плащания влизат в авансовия дефицит, така че, ако съответните пари от Европа не са получени в същата година, дефицитът за съответната година, в случая 2012-а, се увеличава. Трябва да смятаме това много внимателно, иначе се нарушава Законът за държавния бюджет, каза министърът.

Англия ускорява разрешителните за работа на наши студенти
в-к Сега

Заявките за работа на българските студенти във Великобритания ще се обработват в рамките на 6 месеца, колкото е стандартната процедура за всички кандидати. Това стана ясно от съобщение на посолството на Великобритания след запитване от "Сега" по повод множество оплаквания на български студенти, че службите на Острова задържат документите им с месеци. Преди дни "Индипендънт" излезе със статия за проблемите на Юлия Кошаревска - българска студентка по журналистика в Бристол. Момичето кандидатства за работа, за да се издържа, но е блокирано от британски регулации.

Чуждите студенти в Англия имат право да работят до 20 часа на седмица по време на семестъра. За целта се издава регистрационен сертификат, популярен като "жълта карта". За него се кандидатства с въпросник от 15 страници, лична карта, адрес, банкова сметка, документи за финансиране на престоя, декларация, че няма да са в тежест на държавата, и здравна застраховка. Въпросникът се изпраща в Британската гранична служба, която е част от вътрешното министерство. Много българи и румънци обаче се оплакват, че сроковете достигат до 9, дори до 14 месеца - период, в който се задържат оригиналите на лични документи.

"Британската гранична служба нае допълнителен персонал, който да обработи заявките от България и Румъния. Така обработването на заявки за разрешителни за работа на студенти от двете държави вече отговаря на оповестените стандарти", заявиха за "Сега" от посолството на Великобритания в София. "Съжаляваме за закъсненията. Гордеем се с британското средно и висше образование и се радваме, че толкова много българи избират да учат във Великобритания", коментира говорител на мисията.

ЧЕЗ предупреждава за спиране на тока
В-к Новинар

ЧЕЗ предупреждава за кратковременни прекъсвания на електрозахранването от 14 до 18 януари заради ремонти.
Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други.

Токът ще спира в столичните райони „Красно село”, „Триадица”, както и в Ботевград, Елин Пелин, Костенец, Костинброд, Пирдоп, Правец, Самоков, Перник, Банско, Белица, Благоевград, Гоце Делчев, Разлог, Симитли, Хаджидимово, Якоруда, Дупница, Сапарева баня, Долна Митрополия, Кнежа, Плевен. Ток няма да има още в Койнаре, Червен бряг, Луковит, Тетевен, Троян, Ябланица, Видин, Кула, Вълчедръм, Вършец, Лом, Монтана.

Повече информация можете да получите на денонощната телефонна линия 0700 10 010 или на сайт www.cez-rp.bg.

SMS за 25 стотинки казва къде да гласуваме
В-к Новинар

SMS за 25 стотинки без ДДС ще казва в коя секция да гласуваме на референдума на 27 януари, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

За целта трябва да се изпрати съобщение с ЕГН на номер 18429 и за трите мобилни оператора. Информация може да се получи и на телефон 0800 1 4726, който е безплатен за цялата страна.

Достъп до избирателните списъци за референдума е осигурен от вчера. Секцията за гласуване може да се провери и на интернет адрес: http://www.grao.bg/elections/ .

Евтиното сирене поскъпва до 35%
в-к Стандарт

Евтиното сирене ще поскъпне с до 35% заради въведената нова наредба за млечните продукти. Скокът на цената ще се наложи заради забраната в сиренето да се слагат палмови масла, евтини протеини и извара. Това каза Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Според него по-малко отражение върху крайната цена ще има за по-скъпите бучки, в които и досега са се влагали само качествени суровини.

Общото поскъпване, което се очаква за всички видове млечни продукти вследствие на новата наредба, е около 10%, смята Иванов. Според него то може да се очаква до 15-20 дни след влизането в сила на новия нормативен акт. В момента цената на сиренето е с 12% по-висока в сравнение с януари 2012 г., каза Владимир Иванов, като се позова на данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Цената на килограм краве сирене вече е между 7 и 12 лв., докато преди Нова година то беше поне с лев по-евтино. Кашкавалът пък вече достига и до над 19 лв. за килограм.

Според служители на агенцията по храните не би трябвало новата наредба да се отрази на цените на млечните продукти. Тя забрани едновременното производство на истински млечни продукти и такива с вложени палмови масла. Освен това беше въведено ограничение за протеините, които могат да се използват в млечните продукти. Те вече трябва да са единствено млечни и да са максимум 20% от общата суровина, съобщиха от агенцията по храните.

Проучване на "Евростат" отчете сериозни загуби на вода у нас
В-к Сега

Повечето страни в ЕС имат значителни загуби на вода заради кражби. Годишно числата варират между 50 и 100 кубически метра на човек, се сочи в проучване на статистическата служба към ЕК "Евростат" за използването на водните ресурси в страните от Европейския съюз. България не прави изключение. Според анализа на "Евростат" само за 2009 г. загубите от кражби на вода са били 129 кубични метра на човек.

Заради сериозността на проблема някои общини у нас са прибегнали дори до водна полиция. Такава е ситуацията в Кюстендил, където се е случвало квартали от около 7000 души да плащат сметка за вода от 200 лв. за цял сезон.

Точно преди три години сегашният президент Росен Плевнелиев пък обяви, че България е европейски шампион по разхищение, тъй като от 50 до 70% от питейната вода в страната се пилее заради лошата канализационна мрежа. Според Българската асоциация по водите 80% от ВиК мрежата в България е амортизирана, като по различни експертни мнения нужните инвестиции за обновяването й са между 13 и 43 млрд. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още