IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 11 януари

07:45 | 11.01.13 г.
Преглед на печата за 11 януари

По-евтини кредити и за земеделци
в. Капитал Daily

Земеделските производители ще могат да кандидатстват за кредити с по-ниски от пазарните лихви и с облекчени обезпечения. Те ще се отпускат от Банка ДСК, Пощенска банка, ОББ, СИБанк, Райфайзенбанк, ЦКБ и БАКБ. А условието към компаниите е да имат одобрен проект по европрограмата на Министерството на земеделието и горите за развитие на селските райони.

В четвъртък банките подписаха споразумения с Националния гаранционен фонд (НГФ, дъщерно дружество на Българската банка за развитие). Те са за общо гаранции за 607 млн. лв. Очакванията са на тази база да се отпуснат заеми за поне 760 млн. лв.

Канадски слънчоглед от Силистра
в. Капитал Daily

Зимата слънчогледи не растат, но се случват стратегически слънчогледови сделки. Такова е придобиването на малката българска фабрика за преработка на слънчоглед "Органик ленд корпорейшън" (OLC), която работи в района на Силистра.

В края на миналата година базираната в Канада, но основно оперираща в САЩ компания за преработка и дистрибуция на органични хранителни продукти SunOpta придобива 100% от българската OLC срещу 3.2 млн. евро заедно със задълженията. Това става ясно от съобщение на SunOpta до американската фондова борса NASDAQ.  Според съобщението в момента фабриката в Силистра е ключов доставчик на канадската корпорация на различни органични продукти от слънчоглед.

Бг жителство на промоция
в. Стандарт

Бг жителство на промоция се готви да дава ГЕРБ на чужденци. Инвестицията, нужна за получаване на статут на постоянно пребиваващ в България, може и да е с различен размер в зависимост от района, в който е направена. Тази идея на президента Росен Плевнелиев ще бъде обсъдена от депутатите на ГЕРБ в сряда, научи "Стандарт". Още следващата седмица икономическата комисия на парламента ще покани на среща и представители на бизнеса, за да сондират мнения.

"Районирането още не е обсъждано в партията, но в него има икономическа и социална логика", коментира за "Стандарт" Диан Червенкондев, зам.-шеф на икономическата комисия. Негови колеги ще настояват в София, Пловдив, Бургас и Варна да се изисква инвестиция от 1 млн. лв. А в районите с голяма безработица като Враца, Монтана, Видин и пр. тя да бъде наполовина по-ниска.

Брюксел и Дянков спорят за пенсиите
в. Стандарт

Финансовият министър Симеон Дянков неоснователно е оправдал липсата на коледни добавки за пенсионерите със забавен превод на средства от еврофондовете. Това стана ясно от изявление на Европейската комисия. Оттам уточниха, че не съществува връзка между двете плащания.

От Брюксел обясняват още, че решенията за социалните плащания са "изключителна компетенция на съответната държава членка и не зависят от сумите, които Европейската комисия възстановява в рамките на Кохезионния или структурните фондове". Тези пари се изплащат въз основа на представени от държавата членка заявления за междинно плащане за сертифицирани допустими разходи, се посочва в изявлението.

Санирането тръгва догодина напролет
в. Стандарт

Строителни работи по санирането с пари от ЕС ще стартират през пролетта на 2014 г. Колкото по-бързо хората намерят пари за съфинансиране на енергийното обновяване на сградите, толкова по-бързо ще стартират и реалните дейности. Това обясниха от регионалното министерство за в. "Стандарт". Вече са факт първите собственици на одобрена за саниране жилищна сграда по ОП "Регионално развитие", които са подали молба за кредит от Фонда за жилищно обновяване. Те трябва да осигурят 50% от средствата за санирането, а останалите ще получат по оперативната програма.

Най-голямата сграда, която до момента е одобрена да получи пари от ЕС за саниране, е с 23 апартамента и се намира в София. В момента се разглеждат документите и на 7-етажен блок в столицата с 24 апартамента. Именно София е и първенец по подадени заявления.

Варна търси строител за новата пешеходна зона
в. Новинар

Общината във Варна търси строител за изграждането на новата пешеходна зона в морската столица. Процедурата по Закона за обществени поръчки за избор на изпълнител ще бъде обявена до края на седмицата, съобщи пред сайта ВарнаУтре председателят на общинския съвет Иван Портних.

В последните работни дни на миналата година е издадено и разрешителното за строеж. Документът е съгласуван с Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство, уточни Портних.

България застрашена: Идва суша, изчезват животински видове и растения
в. Новинар

България попада в рисков район от екстремни климатични промени. Страната ни е застрашена от засушавания и проливни валежи, гръмотевични бури и градушки, а тенденцията е тези събития да зачестяват. Това показват данните от съвместен координиран одит „Адаптация към климатичните промени – готови ли са правителствата?”, в който взе участие българската Сметна палата.

В него си партнират върховните одитни институции на осем държави от Стария континент – България, Австрия, Кипър, Малта, Нидерландия, Норвегия, Русия, Украйна и Европейската сметна палата. В доклада се посочва, че годишната амплитуда между максималната и минималната температура на въздуха ще намалява. Минималната температура се повишава по-бързо от максималната, а дебелината на снежната покривка изтънява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още