IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 10 януари

08:01 | 10.01.13 г. 2
Преглед на печата за 10 януари

Разровиш ли ги, ще срещнеш депутата Емил Димитров

в. Капитал Daily

Както и при предишните две правителства, земеделското министерство се оказва едно от най-производителните на скандали и в управлението на ГЕРБ. Нормотворчеството му в горския сектор предизвика вълна от протести - обществени и на "обикновения" бизнес, съпроводени със сигнали за помощ до Еврокомисията.

Нормативно определените антиконкурентни предимства за определени играчи в добива и търговията с дървесина, поправките в същия смисъл за ловните стопанства, та дори и наречената "Витоша ски" - зад всеки един от тези скандали (а на практика те са доста повече) винаги изплуваше и фигурата на депутата от ГЕРБ Емил Димитров, който е и зам.-председател на ресорната парламентарна комисия.

Parliament Watch: какво остава да свърши това Народно събрание

в. Капитал Daily

Икономика и доходи - така от управляващото мнозинство накратко определиха важните теми в Народното събрание в предстоящите месеци. Предпоследната сесия на депутатите започва днес, а до края на мандата остава половин година. Следващите избори най-вероятно ще са в първата седмица на месец юли, а дотогава, ако ГЕРБ иска да спечели втори мандат, ще трябва да се потруди.

Най-противоречивите законопроекти обаче - изборните правила, съдебната система и службите за сигурност, не са в декларираните приоритетни области за управляващите. На границата на популизма са идеите за промяна на режима за пушене на обществени места. Буквално преди коледната ваканция беше направен опит за частично отпадане на пълната забрана за тютюнопушене, но парламентарната икономическата комисия не прие предложението за промени в закона за туризма. Предстои обаче подобно предложение да бъде гласувано в пленарна зала при приемането на промените в закона за здравето.

Плащаме до 50% от таксите при отказ от GSM оператор

в. Стандарт

При смяна на мобилния си оператор абонатите ще плащат до 50% от дължимите такси до края на действащия договор. Това обяви министърът на транспорта Ивайло Московски. Мярката цели по-коректно отношение към гражданите, коментира той.

Подготвяните промени в Закона за електронните съобщения са насочени единствено в полза на клиентите, обясни Московски. Предложението е абонатите да плащат до 50% от таксите до края на договора им, а не както е сега - всички такси, коментира министърът. Предлогът "до" означава, че на мобилните оператори се дава възможност да искат и по-нисък процент от клиентите си с цел засилване на конкуренцията между тях, обясниха експерти.

Само магистрали върху пясъчните хълмове

в. Стандарт

Само обекти с национално и регионално значение, както и военни такива ще могат вече да бъдат издигани върху пясъчните дюни. Това трябва да залегне в променения Закон за горите, ако бъдат приети предложенията на междуведомствената работна група на експертите от три министерства - регионално, земеделско и ековедомството. Национални обекти са например магистрали, пречиствателни станции и други, за които МС гласува да бъдат обявени за такива.

Върху дюните ще може да се строи и инфраструктура, общински обекти от обществено значение и публични такива. Няма да се променя предназначението и на терени, в които според екоминистъра или определен от него специалист има дюни. Определението за пясъчните хълмове се вписва в Закона за Черноморското крайбрежие - дюните са "образувания, формирани от насипване на пясъци под въздействието на вятъра. Основните видове дюни са зараждащи се подвижни дюни, подвижни (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни".

Разпродават на парче "Ален мак"

в. Стандарт

Разпродажбата на някогашния козметичен гигант "Ален мак", който спря работа по Гергьовден 2010 г. и 10 месеца по-късно беше обявен в несъстоятелност, започва на 25 януари. В сряда синдикът Стефан Георгиев разлепи на пустеещата сграда на Карловско шосе обявленията за първите търгове на отделни активи, съобщи novglas.com. Стартовата цена за най-ценния от тях - над 50 патента и търговски марки, сред които са паста "Поморин", крем "Каро", боя за коса "Импресия" и детската серия "Па-па", е 1 048 000 лв.

Преди да стартира продажбата на парче, бяха направени два неуспешни опита за пласиране на цялото предприятие, които разбиха надеждата на облигационерите - две банки и ПОК "Доверие", да си приберат бързо дължимите около 12 млн. лв. Общите дългове на "Ален мак" са над 17 млн. лв. Положението не е розово при сегашната криза и мъртъв пазар на недвижимости, но се надявам да погасим поне задълженията към кредиторите с обезпечения, коментира синдикът. Това означава, че бившите работници, които имат да получават сериозни суми, ще разчитат само на гаранционния фонд, а другите банки и търговските партньори едва ли ще получат нещо.

ГЕРБ подкрепи идеята за референдум за тютюнопушенето

в. Сега

Темата „за” или „против” пълната забрана за тютюнопушенето на обществени места би била много по-полезна и с много по-правилен резултат, отколкото АЕЦ „Белене”, защото това касае пряко хората и мнението е много поляризирано в обществото. Това каза председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев. Идеята за референдум по въпроса вчера бе лансирана от СДС.

Според Велчев разделението в обществото по темата е почти 60 на 40%. „Когато има такъв въпрос, трябва да се търси консенсуса в обществото.

Купуваме по-малко мебели

в. Новинар

Българинът е купувал по-малко мебели и битова техника през ноември 2012 година, показват данни на националната статистика. Увеличение е регистрирано единствено в поръчките по пощата, телефона или интернет.

Ръстът е с 5,7 на сто. С 1% се увеличават и покупките на дрехи и обувки. През периода януари - ноември 2012 г. износът на България за трети страни се увеличава с 13.4% спрямо миналата година и е в размер на 15.6 млрд. лева, съобщиха още от статистиката. Вносът пък се увеличава с малко над 11 на сто. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Русия, Турция, Китай и Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още