IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК установи практики, нарушаващи конкуренцията на пазара за нови автомобили

Насочването само към определени сервизи докато трае гаранционният срок на автомобила, е сред практиките, посочени от регулатора

18:00 | 09.01.13 г. 1
КЗК установи практики, нарушаващи конкуренцията на пазара за нови автомобили

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи практики, които нарушават конкуренцията на пазара за продажби на нови автомобили, гласи официално съобщение на комисията.

Направен е анализ на мрежата за дистрибуция на нови автомобили, оригинални резервни части и сервизни услуги, създадени от производителите и упълномощени от тях дилъри. Според събраните данни някои вносители налагат определени ограничения на упълномощените дилъри и сервизи, като например да не бъде извършвана дистрибуция на конкурентни марки след приключване на договора. В някои случаи това ограничение е било за срок до 2 години.

На клиентите е било налагано използване на определени упълномощени сервизи за гаранционния срок на новите автомобили, отчетоха от регулаторния орган.

Прилагани са и количествени критерии за достъп на независими дружества до мрежата на упълномощени сервизи. В някои договори е записано ограничение на дилърите да продават извън определен район, а на упълномощени сервизи – да обслужват конкурентни марки и или да продават резервни части. В някои договори за дилъри е записана и възможността вносителите да определят минималните цени при продажбата на нови автомобили.

От КЗК предлагат мерки за подобряване на конкурентната среда в сектора, сред които за премахване на количествения достъп на независими сервизи до мрежите на упълномощените сервизи, отмяна на ограниченията при ценообразуването за новите автомобили и за продажбите извън определен регион.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 18 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Айде част от сервизите на Бойко им е паднал оборота и сега КЗК излиза със становище...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още