IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЛС ще сезира ЕК за нарушаване на закони в здравеопазването

Министерският съвет прие цените на медицинските дейности за 2013 г. на днешното си заседание, след като НЗОК и съюзът не се договориха

16:03 | 09.01.13 г.
БЛС ще сезира ЕК за нарушаване на закони в здравеопазването

Българският лекарски съюз (БЛС) ще сезира Европейския парламент и Европейската комисия за случващото се в сферата на здравеопазването в страната. Това каза председателят на организацията Цветан Райчинов, цитиран от БТА, по повод на това, че правителството одобри обемите и цените на медицинските дейности за 2013 г. на днешното си заседание.

Председателят на БЛС заяви, че лекарската съсловна организация не е информирана официално какво е приело правителството днес, но доколкото му е известно приетите цени и обеми не са онези, които са били договорени с БЛС, с изключение на тези за първичната извънболнична помощ.

"Това е поредното законово нарушение, защото БЛС и Националната здравноосигурителна каса се бяхме договорили за определени цени и обеми, а след събора на БЛС от НЗОК внесоха други и ни предложиха да ги подпишем. Поради тази причина делегатите на събора не дадоха мандат за подписване на договора", допълни д-р Райчинов.

Той уточни, че договореното увеличение на средствата за общопрактикуващите лекари, както и някои други цени са били приети днес, но това е минимална част от обемите и цените, които са договаряни с НЗОК, но те няма да влязат в сила поради липса на Национален рамков договор за тази година.

Д-р Райчинов коментира още, че има и промяна в Закона за бюджета, според която половината пари, които болниците получават от наеми, трябва да се предоставят на Министерството на финансите, като допълни, че това се прави целево и е тотален срив на здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още