IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Промишленото производство с ръст от 0,9% през ноември

На годишна база индексът спада с 2,1%, показват данните на НСИ

11:41 | 09.01.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Промишленото производство с ръст от 0,9% през ноември

През ноември 2012 г. индексът на промишленото производство* нараства с 0,9% на месечна (сезонно изгладена) база, но спада с 2,1% на годишна (календарно изгладена) база, сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Месечни изменения

През ноември 2012 г. спрямо предходния месец е регистрирано увеличение в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7,4%, както и в преработващата промишленост - с 0,6%, докато в добивната промишленост е отчетен спад от 19,2%.

По-значителен спад в преработващата промишленост е регистриран при производството на превозни средства, без автомобили (-25,5%) и производството на тютюневи изделия (-12,7%), докато по-сериозен ръст се наблюдава при производството на основни метали (+11,7%) и обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм (+10,8%).

Изменение на индекса на промишленото производство на годишна база:

Графика: НСИ

Годишни изменения

На годишна база намаление на промишленото производство е отчетено в добивната промишленост - с 11,6%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4,8%, и в преработващата промишленост - с 0,2%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството на тютюневи изделия (-38,9%) и производството на превозни средства, без автомобили (-22.3%), а по-сериоозно увеличение е отчетено при производството на изделия от каучук и пластмаси (+19,8%) и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон (+16,8%).

* Индексите не измерват действителното равнище на производството, а оценяват средното изменение на производството между два времеви периода. За оценката на индексите се извършва представително наблюдение на предприятията от промишлеността, като извадката обхваща предприятия, чийто годишен оборот надхвърля 97% от оборота на цялата промишленост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
meto76
преди 11 години
По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството на тютюневи изделия (-38,9%) Това как кореспондира с покачващите се акции и печалби на Булгартабак. Да не укриват производство и съответно данъци от монополиста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още