IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 4 януари

07:43 | 04.01.13 г.
Преглед на печата за 4 януари

Евтините бизнес кредити идват

в. Капитал Daily

Малките и средните предприятия в България ще могат да кандидатстват за нови 260 млн. евро преференциални кредити - със значително по-ниски лихви от пазарните, облекчени обезпечения и по-ниски такси и комисиони. Средствата са по нова схема на JEREMIE, а очакванията на единия от инициаторите й - Европейския инвестиционен фонд, са лихвите да бъдат между 3% и 8%. Целта на новата схема е да се улесни достъпът до финансов ресурс на фирми с качествени проекти, които заради кризата имат известни затруднения при получаване на заеми.

От октомври реално действа и гаранционната схема по JEREMIE, която е за проекти с по-висок риск и покрива по-голям дял от потенциалните загуби по заема, който обаче не е с толкова ниски лихви.

"Химимпорт" иска да навлезе и в безмитната търговия

в. Капитал Daily

"Химимпорт" иска да навлезе в бизнеса с безмитната търговия. Това става ясно от съобщение до Комисията за защита на конкуренцията, с което дружеството "Бългериан еъруейз груп", част от холдинга, обявява, че заедно с швейцарската The Nuance Group създават съвместната компания "Нюанс БГ".

Българският регулатор обаче за пръв път в историята си прецени, че не следва да се изкаже по въпроса дали създаването на съвместното предприятие представлява концентрация и ако да, дали тя заплашва да засегне съществено конкуренцията на местния пазар. Причината е, че оборотите на двете компании и свързаните с тях дружества надвишават определени прагове и сделката придобива т.нар. общностно измерение и ще трябва да бъде одобрена на европейско ниво.

Продават винетки в близо 3000 пункта

в. Стандарт

Ден след като червеният депутат Румен Петков се закани да отправи парламентарно питане към регионалния министър Лиляна Павлова защо липсват винетки в бензиностанциите, от Агенция "Пътна инфраструктура" разпратиха до медиите съобщение за местата, в които се продават стикерите.

Броят на пунктовете за продажба на винетни стикери за 2013 година е 2854.

От 15 декември в пунктовете са заредени 80 000 годишни, 40 000 месечни, 50 000 седмични и 200 000 дневни винетки за товарни автомобили и автобуси. 

За леки автомобили през същия период са отпечатани и разпространени общо 790 хиляди винетки – 500 000 годишни, 90 000 месечни и 200 000 седмични.

Слънчева България - капан №1 за братушките

в. Стандарт

Покупката на недвижим имот зад граница понякога изглежда на руснаците по-изгодна инвестиция, отколкото придобиването на имот в Русия. С надеждата за безупречна сделка руските граждани търсят къщи зад граница. Заслепени от мечтите за дом в България, Испания или Египет, те често забравят, че и там има мошеници, пише руският в."Правда".

Най-коварни се оказват пет страни - България, Египет, Испания, Дубай и Италия. До този извод са достигнали специалисти от консултантския портал „Indriksons”. Те са съставили рейтинг на държавите, в които през последните години руснаците най-често остават излъгани.

Хърсев: Настигаме европейците

в. Новинар

От 1997 до 2007 г. доходите у нас са се увеличили два пъти. Фактите са абсолютно показателни, че настигаме европейците. Около тази теза се обединиха финансистът Емил Хърсев и икономистът Владимир Каролев. „Цяло поколение българи ще си отиде, смятайки, че ние сме най-бедното население.

Това въобще не е вярно, ние сме някъде към средното ниво”, изтъкна Хърсев. Според него данните за новата 2013 година изобщо не са обнадеждаващи. Предвижда се тя да бъде копие на миналата. Финансистът подчерта, че имаме 12% увеличение на стойността на богатството. Продължава и възстановяването на спада, който наблюдавахме в периода 2006-2009 г., допълни Хърсев.

Бум на оферти за магазини с 27% отстъпка

в. Новинар

Бум на оферти за магазини с 27% отстъпка отчетоха експерти в първите дни на 2013 година. Масово се разпродават търговски площи в София, Пловдив и Стара Загора с до 13 000 евро намаление в цената, показа проверка на „Новинар”. Сред най-апетитните предложения е магазин в столицата, намален от 48 000 евро на 35 000 евро.

Зам.-председателят на Националното сдружение „Недвижими имоти” Добромир Ганев обясни за „Новинар”, че от няколко години магазините, особено в покрайнините на градовете, са в затруднено положение заради конкуренцията на молове и хранителни вериги. "Заради това съветваме предприемачите или да намалят наемите, или да сменят предназначението на търговския обект в офис например", уточни той. Наемите на бакалиите дори са по-ниски от тези на жилищата, допълни експертът.

Меката зима тревожи туристическия бранш

в. Сега

Високите температури напоследък обезпокоиха представителите на туристическия бранш у нас. Това сподели вчера пред "Фокус" председателят на Българската туристическа камара Стоян Лазаров. Необичайното затопляне през последните седмици оказвало негативно въздействие върху туристическия поток през зимния сезон. Въпреки това интерес към планинските ни курорти все още има и очакванията на Туристическата камара са през този сезон да бъде регистриран ръст на посещенията на руските и английските посетители в страната ни.

Според Лазаров една от основните задачи на бранша занапред е България да се насочи към туристите, които традиционно са почивали у нас. Това са англичаните, скандинавците, немците и руснаците. Очакванията на камарата са 2013 г. да е успешна за туризма, като по-големи са надеждите за следващия летен сезон, тъй като морските ни курорти се развиват по-успешно от планинските.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още