IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализират се варианти за спасяване на „Топлофикация – София“

Една от идеите е Българският енергиен холдинг да стане миноритарен собственик в топлофикационното дружество

17:30 | 03.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Анализират се варианти за спасяване на „Топлофикация – София“

Българският енергиен холдинг (БЕХ) може да стане собственик на миноратарен пакет от акции на „Топлофикация – София“. Това може да стане чрез системата дълг срещу собственост.

Замяната обаче е само един от вариантите за спасяването на топлофикационното дружество. Друга възможност за съвместна инвестиция в новоизграждащи се когенерационни мощности на площадките на компанията.

В момента се прави пълен анализ на задълженията на „Топлофикация – София“ и се дискутират различни възможности за инвестиции, допълват от дружеството, цитирани от Агенция „Фокус“. След като бъде избран варианта, той ще трябва да получи одобрението и на собственика – Столичната община.

Председателят на Постоянната комисия по стопанска и общинска политика в Столичния общински съвет Николай Стойнев потвърди за водените преговори, но допълни, че все още няма нещо конкретно. 

"Топлофикация - София" има големи задължения към едно от дъщерните дружества на БЕХ - „Булгаргаз“. Дълговете са натрупани в периода 2007 – 2010 година. През лятото на 2012 година изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов предупреди, че топлофикационното дружество дължи над 150 млн. лева.

От самата "Топлофикация" пък признаха, че имат 70 хил. неизрядни клиенти, които им дължат над 260 млн. лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още