IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 2 януари

07:40 | 02.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 2 януари

Банки: Плавно нагоре, но нищо революционно
В-к „Капитал Daily”

Прогнозите за банковия бизнес в България за 2013 г. са за още една година с проблеми като през изминалата, но с някои по-ведри нюанси. Банкерите посочват, че това ще бъде поредна трудна година, в която те ще се опитат да възстановят апетита си към кредитиране. Лихвите ще продължат да падат, но бавно. Икономиката ще има ръст, но с малко, а основните двигатели ще продължат да бъдат износът и вътрешното потребление. Фирмите обаче най-вероятно ще продължат да следват установения консервативен подход, а домакинствата да се въздържат от допълнително задлъжняване. Състоянието на икономиката си остава основно предизвикателство. Всичко обаче е под условие - без външни шокове и при наличие на стабилност и предсказуемост на вътрешната среда.

Икономиката през 2013 г.: Слаб растеж с възможности за превалявания
В-к „Капитал Daily”

Слънчево, но хладно, с разкъсана облачност и малка вероятност за превалявания. Все още обаче не е ясно дали големият циклон от запад ще се разпадне, или отново ще достигне до България. Ако икономическите анализи за 2013 г. бяха прогноза за времето, най-вероятно щяха да звучат по този начин. Очакванията са и през тази година ръстът да е не повече от 1.5% от БВП. В същото време безработицата ще остане на тазгодишното си ниво – около 12%, а според някои може дори да се увеличи и да прехвърли 13%.

България губи първа крупна сума от ЕС
В-к „Сега”

България губи първата крупна сума по линия на европейското финансиране заради бавно усвояване на средствата. Близо 200 млн. евро няма да достигнат до земеделците заради мудно вървящи процедури и липса на интерес към отделни мерки по програмата за развитие на селските райони. Сериозен риск от загуба на средства има през 2013 г., показват последните актуални данни на екипа на министър Томислав Дончев за очакваното изпълнение на оперативните програми към 31 декември 2012 г. Според изпратените към ЕК прогнозни данни общият размер на усвоените евросредства по програмата за развитие на селските райони от 2007 до края на 2012 г. ще стигне 1.177 млрд. евро (прогнозата не включва единствено направените разплащания в последния работен ден - 28 декември). В същото време определеният за този период лимит за усвояване на средства е 1.411 млрд. евро, или с 234 млн. евро повече.

Столичната община си раздаде над 2.5 млн. лв. бонуси
В-к „Сега”

Над 2.5 млн. лв. е раздала миналата година Столичната община бонуси на администрацията си, научи "Сега" от свои източници. Сумата е разпределена между всички софийски чиновници плюс работещите в столичния инспекторат. Общо 3124 служители са получили премии. През 2011 г. допълнителното материално стимулиране в кметството беше по-скромно - за около 1.7 млн. лв.  В централната администрация на "Московска" 33 работят 1050 души. Те са си разделили 840 хил. лв., но всеки е получил бонус според заслугите си, обясниха от общината. Средната заплата там е 800 лв. В районните администрации, където работят 1650 души, са си разпределили общо 1 155 000 лв. Там средното възнаграждение е 700 лв. месечно, като и тук принципът е бил "най-заслужилият взема най-много".

Изнасяме вода за африканците
В-к „Стандарт”
Африка може да се превърне в основен външен пазар за българската минерална вода. Наши производители вече водят преговори за продажба на бутилирана вода на Черния континент. От Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки пък подготвят стратегия за развитие на сектора, съобщи председателят на браншовата организация Жана Величкова. Според нея близостта на Африка, непрекъснатият недостиг, както и постоянният растеж на пазара на вода там са добри предпоставки за нашите компании. Трябва обаче да се уточни кои води са подходящи за износ в съответните държави заради разликите във вкуса, обясни тя. Пазарът на вода в Африка расте средно със 7-8% всяка година, каза още Величкова.

Добрев: Даваме на бизнеса парите за наука
В-к „Стандарт”

От юли фирмите ще избират при кого да поръчат иновации срещу ваучер до 200 бона. Вината ни се връщат в Англия на по-високи цени, а  голяма верига на Острова иска 20 наши стоки, компания за мебели търси контакти. „Ще разваля договора за Силистар, каквото и да каже съдът”, казва икономическият министър в интервю за вестник „Стандарт”
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още