IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата 29 декември

09:00 | 29.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата 29 декември

Министър Найденов откри коледно чудо - България с най-ниски стандарт и цени в ЕС

В-к Сега

България е с най-ниски цени на хранителните продукти в целия Европейски съюз. Това каза пред Дарик министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Данните на Евростат наскоро докладвал и пред Министерски съвет.

„Хората ще кажат, че ние сме с най-ниския стандарт. Да, но ако бяхме допуснали ние - с най-ниския стандарт, да имаме по-високи цени, това нямаше да е на добре”, обясни Найденов.
Министърът посочи, че за втора поредна Коледа цените са били по-ниски в сравнение с предходна седмица.

„Случи се това чудо цените по Коледа в България да бъдат по-ниски от седмиците назад, както е в нормалните държави. Не само по отношение на хранителните продукти - това се случи и с останалите неща, които ние търсим за подаръци. И за Великден бяха по-ниски цените, и за Коледа. Ако това е мерилото дали сме станали европейци, категорично станали сме”, заяви още министър Найденов.

Бизнесът дава държавата на съд заради високите такси

В-к Сега

Десетки държавни такси за различни стопански дейности, извършвани от фирмите, от 1 януари ще се събират в явно противоречие със закона. Голяма част от министерствата и агенциите отказаха да изпълнят волята на Народното събрание и не намалиха тарифите така, че сумите да покриват реалните разходи за осигуряване на услугата. Докато някои министерства изобщо отказаха да променят цените, други използваха новата методика за смятане на разходите, за да повишат таксите, вместо да ги намалят, какъвто е смисълът на закона. Икономическият министър Делян Добрев призна за проблема, а бизнесът се закани да оспорва тарифите в съда.

Изискването за преизчисляване на таксите според реално извършените разходи бе въведено в закона за ограничаване на административната тежест още в средата на 2011 г. Тогавашният министър на икономиката Трайчо Трайков уверяваше, че до декември всички министерства и държавни структури ще преизчислят тарифите и на бизнеса ще бъдат спестени милиони. Самото изискване за преизчисляване на таксите по нова методика влезе в сила от 1 януари 2012 г. Тогава от икономическото министерство разтълкуваха, че това не е крайна, а начална дата и правилата реално влизат в сила от 1 януари 2013 г.

Борисов: Брюксел се разплати напълно 

В-к Стандарт

Брюксел се разплати напълно с нас, заяви премиерът Бойко Борисов в интервю за Канал 3. Подобен жест ЕС е направил само за още една държава.
Вчера ни завериха последните 30 млн от Брюксел, над 4.5 млрд са влезли в държавата, заради това, че ние сме на власт, каза премиерът. Според него на края на мандата на ГЕРБ страната ни ще усвои половината пари по европрограми. Премиерът не пропусна да обясни сложната тема и по по-образен начин.

"Да си представим, че са имали 100 кебапчета от Брюксел, гладни са българите и Брюксел казва - ето 100 кебапчета. При правителството на Станишев е усвоено 0.7, сиреч само са хапнали българите от едно кепабче. Сега за тази година за изяли 30 кепабчета. Ако беше Станишев и Доган, щяхте да сте дояли първото кепабче, защото всички фондове бяха спрени заради Батко и Братко", поясни на популярен език темата премиерът.

Украинци сменят нашите берачи на Острова

В-к Стандарт

Нова вълна от работници може да залее Великобритания. Емигранти от Украйна и Молдова ще изместят българските берачи на плодове, пише вестник „Дейли телеграф”, цитиран от Фокус.

Според прогнозите още над 20 000 чуждестранни работници от страни извън ЕС може да пристигнат във Великобритания. Румънците и българите, които прибират реколтата, може да се насочат към градовете след отпадането на ограниченията на пазара на труда. Те може да работят при много по-добри условия в барове или ресторанти, където също има нужда от нискоквалифицирана работна ръка.

Спорът между Би Ти Ви и "Булсатком" стигна до Еврокомисията

Би Ти Ви Медиа Груп е информирала еврокомисаря по цифровите технологии Нели Крус за "некоректното поведение" на сателитния оператор "Булсатком", съобщи телевизионният оператор.

От медията информираха, че и днес - в последния работен ден за 2012 г., не са се договорили със сателитния оператор, който според медийната група все още й дължи пари за разпространението на каналите й.

"Булсатком" отказва да приеме офертата на Би Ти Ви, която според медиата е приемлива за останалите доставчици на пазара в страната и е по-ниска, отколкото цената, на която се продават пакетите на други телевизионни оператори. Телевизията цитира и независимо проучване на пазара, според което "Булсатком" укрива абонати.

Би Ти Ви Медиа Груп предупреди зрителите, че от 1 януари пакетът програми с логото на Би Ти Ви няма да може да бъде приеман от абонатите на "Булсатком".
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още