IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът се подобрява леко в края на годината

Декемврийската анкета на НСИ отчита повишени нагласи в търговията на дребно и строителството, запазване в промишлеността и спад при услугите

11:53 | 28.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бизнес климатът се подобрява леко в края на годината

Стопанската конюнктура в страната през декември се подобрява, отчитайки ръст от 0,7 пункта спрямо ноември, показва анкетата на Националният статистически институт (НСИ).

Общ показател на бизнес климата:

Графика: НСИ

Показателят за бизнес климата* отчита следните изменения по отрасли: промишленост (без промяна), строителство (+3,6 пункта), търговия на дребно (+6,4 пункта), услуги (-5,9 пункта).

В промишлеността се отчита известен оптимизъм у мениджърите относно настоящото бизнес състояние на предприятията и настоящата производствена дейност, но очакванията им за следващите три месеца са по-умерени.

В строителството има по-оптимистични очаквания на предприемачите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, но по отношение на броя на клиентите със закъснения в плащането оценките са в посока на увеличение.

В търговията на дребно се отчитат подобрени оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията, но по отношение на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца очакванията на търговците на дребно са по-резервирани.

При услугите се влошават както оценките, така и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По-неблагоприятни са и прогнозите им относно търсенето на услуги през следващите три месеца.

Мениджърите предвиждат известно увеличение на цените в следващите три месеца при услугите, докато в промишлеността, строителството и търговията на дребно се очаква запазването им.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене остават основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията, като в строителството се засилва негативното влияние на фактора „финансови проблеми“, а в услугите - на фактора „слабости в икономическото законодателство“.

* Показателят „бизнес климат” е средна геометрична на балансите на оценките за настоящата и за очакваната бизнес ситуация в предприятията през следващите шест месеца. Общият показател на бизнес климата е претеглена средна аритметична на четирите отраслови показателя за промишлеността, строителството, търговията на дребно и услугите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още