IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерският съвет одобри стратегическите цели до 2020 г.

Дотогава България трябва да стане страна с конкурентноспособна икономика, качествено образование и устойчива заетост

15:57 | 19.12.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Министерският съвет одобри стратегическите цели до 2020 г.

През 2020 година България ще бъде страна с конкурентноспособна икономика, която ще осигурява пълноценна социална, творческа и професионална реализация на личността. Това ще стане чрез интелигентен, устойчив, приобщаващ и териториално балансиран икономически растеж.

Това е записано в Националната програма за развитие: България 2020, приета по време на правителственото заседание днес (19 декември), съобщиха от пресцентъра на кабинета.

Основните цели са повишаването на жизнения стандарт като един от начините за това е качественото образование и обучение, създаването на условия за заетост и трайно включване, както и изграждане на инфраструктурни мрежи, които да създадат условия за развитие на икономиката. За бизнеса ще бъде осигурена благоприятна среда, насърчаване на инвестициите и прилагане на иновативни решения.

Програмата определя общите стратегически цели на националните политики до 2020 година за всички сектори на държавното управление. Тя ще определи и приоритетите за инвестиране на публичните средства – и от държавния бюджет, и от европейските фондове.

Новата стратегия за развитие е изготвена в контекста на Европа 2020, става ясно още от прессъобщението.

Националната програма има няколко приоритета – подобряване на достъпа и повишаването на качеството на образованието, намаляването на бедността и насърчаването на социалното включване, устойчиво интегрирано регионално развитие, развитие на аграрния сектор, подкрепа на иновациите, укрепване на институционалната среда за по-висока ефективност на публичните услуги на гражданите, енергийната сигурност и подобряването на транспортната свързаност и достъп до пазара. 

Всяка дейност от тези области ще бъде заложена в многосекторни политики, записа правителството в програмата за развитие на страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Горе долу по същия начин говореше и другаря Живков, както и всички след него. През 2020 сигурно пак ще е същото, защото когато всичката пара отива в свирката - влакът не помръдва. Даже напоследък май лекичко тръгва назад, че този "растеж" дето ни обявяват, че го имаме си е в рамките на статистическата грешка, а и до голяма степен се дължи на това, че свързаха всички касови апарати и кафемашини с НАП, та по въпроса с растежа сме на различни мнения с управляващите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
За да се изпълнят тези цели се изисква растеж на икономиката, и то висок растеж. Ако се кара с тези 1-2%, както е през последните години, не виждам нищо оптимистично за страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още