IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 40% от завършилите медицина са готови да напуснат страната

Проблемът с „изтичането“ на медицинските сестри е още по-тревожен, сочи проучване

17:37 | 18.12.12 г. 1
Близо 40% от завършилите медицина са готови да напуснат страната

Близо 40 на сто от новозавършващите студенти от специалностите "Медицина" и "Здравни грижи" изразяват готовност да напуснат България.

Това сочи проучването "Студентите в медицинското образование и бъдещето им в България", извършено от Институт "Отворено общество", съвместно с Българския лекарски съюз, съобщава БТА.

То е направено в периода юни-октомври 2011 година сред 1000 студенти от специалностите "Медицина" и "Здравни грижи" от университетите в София, Пловдив, Варна, Плевен и Тракийския университет.

„Емиграцията на медицинските сестри и лаборанти е още по-бърза от тази на лекарите“, каза Десислава Кузнецова от института. И посочи, че основните причини, поради които младите лекари искат да напуснат страната, са недостатъчното внимание, което им се обръща по време на специализациите, липсата на добро заплащане, невъзможност да овладяват добре "занаята", докато специализират, липсата на дългосрочна устойчива здравна политика и липсата на добро бъдеще.

Почти сто процента от анкетираните смятат, че чуждестранните им колеги получават незаслужено високи оценки по време на обучението, като не малка част от тях плащат, за да получават по-високите оценки. Това създава негативно усещане по отношение на качеството на обучение, допълни Кузнецова.

Изправени сме пред риска през следващите години в България да липсват лекари, алармираха за пореден път от Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ТАТО
преди 11 години
Близо 40% от завършилите медицина са готови да напуснат странатаЕдно е да са готови а съвсем друго е да я напуснат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още