IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 18 декември

07:45 | 18.12.12 г. 2
Преглед на печата за 18 декември

Бойко Найденов: В прокуратурата едни не работят, а други им помагат

в. Капитал Daily

В навечерието на избора на главен прокурор на страната, който трябва да се състои на 20 декември, изпълняващият неговите функции Бойко Найденов, който е и директор на Националната следствена служба (НСлС), свика специална пресконференция, на която отчете свършеното от него на временно заемания пост, обобщи основните проблеми на работата в т.нар. досъдебна фаза и обеща, че ще направи всичко възможно да повиши ефективността на разследванията за корупция и битовите кражби.

По думите му точно тези области са основният проблем на прокуратурата, а това, което му е направило впечатление, е "липсата на някои дела".

ВСС назначи Найденов за и.ф. главен прокурор, след като Борис Велчев стана конституционен съдия с указ на президента Плевнелиев, преди да изтече мандатът му.

Софиянци ще плащат местни данъци през сайта на общината

в. Сега

До края на годината столичани ще могат да плащат местните си данъци и такси по интернет. Идеята се обсъжда от половин година, но едва сега е разработена докрай. Зам.-кметът Дончо Барбалов е категоричен, че няма да се повтори изтичането на данни от пролетта, когато на сайта на общината всеки можеше да провери личната информация на други хора.

Новият виртуален ПОС терминал ще е част от секцията "Местни данъци и такси" на сайта на Столична община. Там всеки ще може да си прави справка за неплатените налози, като влезе с трите си имена и номера на партидата. Оттам страницата на общината ще препраща към виртуална платформа на Общинска банка, където ще се извършва плащането с кредитна или дебитна карта.

Здравната каса остави на Дянков 90 млн. лв.

в. Сега

Близо 90 млн. лв. от здравни вноски ще прибере финансовият министър Симеон Дянков т.г. от бюджета на здравната каса, стана ясно вчера. Парите са от преизпълнението на приходите от здравни вноски, което според НАП до края на годината ще бъде 51 млн. лв. Вчера надзорът на касата гласува да даде над 10 млн. лв. от тях, за да изплати дейности на лечебните заведения над прогнозните лимити. Останалите около 40 млн. лв. ще останат неизразходвани и ще влязат в общия бюджет след закриването на този на касата през 2010 г. Според управителя на НЗОК Пламен Цеков нямало какво да се плаща с тези пари, обяви Пенка Георгиева, която е представител в надзора на пациентските организации.

Държавният бюджет ще прибере и половината от трансфера от 100 млн. лв. на здравната каса към здравното министерство за покриване на дейности, които са приоритет на държавата. В средата на годината Конституционният съд го обяви за противоконституционен, защото не може с пари от вноски да се плаща на бюджетни организации и за здравно неосигурени. Парламентът вече отхвърли всички опозиционни предложения тези пари да влязат в бюджета за т.г. след актуализация или за 2013 г.

По-високи данъци за дом край морето

в. Стандарт

Собствениците на апартаменти в курортите над Варна ще бъдат сурвакани с 4 пъти по-високи данъци от Нова година. Идеята е на общинските съветници от финансовата комисия в местния парламент и предстои да се гласува. Новото данъчно зониране вдига и такса смет на имотите. Комплексите Златни пясъци, Ривиера, Слънчев ден, Св. св. Константин и Елена и Чайка ще се броят вече към втора зона на града.

Сега собственик на апартамент от 100 кв. м в курорта Св. св. Константин и Елена например плаща годишен данък за него от 68 лв. и такса смет от 34 лв. След влизането на курортите във втора градска зона налогът му ще скочи на 310 лв., а отделно ще се дължи за битови отпадъци 155 лв. Промените няма да засегнат хотелите, защото те плащат данъците си на база на отчетната стойност на имотите. Новата ставка обаче ще се прилага за жилищните имоти на фирмите.

Американци работят у нас за “Белене”

в. Стандарт

Американски експерти наскоро за пореден път са посетили България, за да подготвят възкръсването на спрения от правителството проект АЕЦ "Белене", научи "Стандарт". Нещо повече - в посолството на САЩ в София работи специалист, чиято единствена задача е да движи проекта за изграждане на Втора атомна, твърдят информирани източници на "Стандарт". Това става повече от месец преди насрочения за 27 януари 2013 г. национален референдум за развитие на ядрената енергетика в страната.

В края на септември "Глобъл пауър консорциум" официално заяви пред парламентарната Комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм, готовност да финансира 100% от проекта "Белене". Офертата беше заявена от представителя на консорциума Самюел Реди.

„Файненшъл таймс”: България е инвеститорски рай

в. Новинар

България е инвеститорски рай според британския ежедневник "Файненшъл таймс". Вестникът публикува редица статии за страната ни, в които подчертава предимствата й за вложения.

От изданието наричат България „Отворена за инвеститори” и изтъкват как най-големият частен автомобилостроител в Китай "Грейт уол" е избрал именно нашия пазар за производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още