IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Все пак НЗОК ще плаща за ваксини и ин витро през 2013 г.

От ГЕРБ скоростно внесоха законови поправки, които регламентират харченето на пари от здравни вноски за неосигурени догодина

13:34 | 17.12.12 г. 1
Все пак НЗОК ще плаща за ваксини и ин витро през 2013 г.

След като преди ден Българският лекарски съюз (БЛС) отказа да подпише Националния рамков договор (НРД) за 2013 г. депутати от ГЕРБ са реагирали веднага на отказа и са внесли в Народното събрание поправки в Закона за здравното осигуряване, които да регламентират начина, по който ще се харчат парите за прехвърлените от Министерството на здравеопазването дейности към касата.

Поправките са внесени от председателя на здравната комисия Даниела Дариткова и колегите й от управляващата партия Менда Стоянова и Лъчезар Иванов, сочи справка на сайта на Народното събрание.

Той предвижда в случаи като сегашния, когато няма постигната договореност по НРД, а в бюджета на здравната каса за 2013 година са заложени нови дейности, те да се приемат с решение на Надзорния съвет на касата по предложение на управителя й.

Лекарите не пожелаха да подпишат рамковия договор за следващата година в знак на несъгласие с прехвърлянето към касата на дейности, които би трябвало да са ангажимент на държавата. Според лекарското съсловие финансирането на тези дейности трябва да остане задължение на държавата.

Ако поправките, внесени от управляващите, бъдат приети в парламентарната здравна комисия в четвъртък (20 декември) от догодина здравната каса ще плаща за ваксини, проследяване на психично болни и пациенти с кожно-венерически заболявания, интензивно лечение и ин витро, които досега се плащаха от министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ABBA
преди 11 години
Все пак НЗОК ще плаща за ваксини.... но няма да плати и стотинка за погубените животи и потрошени пари вследствие от пораженията на тия ваксини.Припомням, че масовата стреба в САЩ съвсем наскоро беше от аутист! Т.е. от ваксинират за нещо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още