IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстоят преговори за внос на втечнен газ от Йемен

България няма изградени терминали за втечнен газ и на този етап ще трябва да използваме инфраструктурата на Гърция и Турция

10:52 | 17.12.12 г.
Предстоят преговори за внос на втечнен газ от Йемен

Има възможност да внасяме втечнен газ от Йемен, стана ясно след първото заседание на Междуправителствена българо-йеменска комисия за икономическо сътрудничество, провело се в Сана.

Тепърва обаче предстоят преговори между газовите компании „Булгаргаз“ и Yemen LNG. Втечнен газ у нас може да влезе през терминали в Гърция и Турция, тъй като у нас все още няма изградени подобни.

Изграждането на подобна инфраструктура беше дискутирано още след кризата с газовите доставки от Украйна. 

Едно от развитията по темата беше подписаното през тази пролет споразумение между България и Гърция, по силата на което започна проучване дали можем да използваме терминалите за втечнен газ на северния бряг на Егейско море. Проектът е част от намеренията за изграждане на междусистемни връзки с южната ни съседка, като първоначалните планове са да използваме втечнен газ от Алжир и Катар.

По време на срещата в Йемен са обсъдени още и възможностите български фирми да участват в строителството на пътища, язовири и напоителни системи, както и за модернизирането на електроцентрали в страната, съобщиха от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

От българска страна двустранните връзки могат да бъдат засилени чрез доставки на медикаменти, машини и селскостопанско оборудване, както и оборудване за хранително-вкусовата промишленост.

Конкретни договори и споразумения могат да бъдат подписани догодина по време на двустранен бизнес форум в София, допълват от икономическото министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още