IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 17 декември

07:40 | 17.12.12 г.
Преглед на печата за 17 декември

Вносен риск, но и слаба бизнес среда

в. Капитал Daily

Основните рискове пред българската икономика продължават да са външни, но в бизнес средата има слабости, които едновременно пречат на растежа и увеличават уязвимостта при международни трусове.

Това накратко е заключението на Международния валутен фонд (МВФ) в последния обширен доклад за България. Подобен анализ се публикува веднъж годишно, няколко месеца след приключване на есенните срещи на фонда с български държавни и неправителствени институции.

И докато на външната среда не можем да влияем, то решението на проблеми като премахване на възможността да се обявява несъстоятелност със задна дата и по-ускорено усвояване на еврофондовете зависят от българските държавници. Според фонда по този начин ще се изградят два силни буфера: единият ще увеличи сигурността за частния сектор, а другият ще компенсира ниското равнище на корпоративни инвестиции в страната.

Лихвите ще падат бавно, неусетно почти

в. Капитал Daily

Лихвите ще продължат да намаляват бавно, но кредитирането ще забави растежа си. Това е един от основните изводи в редовния тримесечен доклад на БНБ "Икономически преглед". Преди два дни и управителят на централната банка Иван Искров заяви в интервю за "Дарик радио", че през следващата година заемите ще продължат да поевтиняват.

Намалението на лихвите ще бъде бавно и постепенно, както и досега. По отношение на кредитирането може да се очаква нарастване главно при фирмените, докато тези за домакинствата ще продължат да спадат. Такова движение се наблюдава в последните месеци и при жилищните, и при потребителските заеми.

Банките: Пренареждане 2

в. Стандарт

Предстои поредното голямо пренареждане в българската банкова система. Сделките, които са на път да се случат, са две - сливането на гръцките собственици на Обединена българска банка (ОББ) и Пощенска банка, и покупката на МКБ Юнионбанк. Последната все още не е официално оповестена, въпреки че вътрешният одит вече започва и се знаят (макар и неофициално) кандидатите за българското поделение на унгаро-германския трезор.

Подобно разместване на пластовете вследствие на поглъщане и сливане не се е случвало от времето на обединяването на Булбанк, Хебросбанк и "Биохим" и Пощенска банка и ДЗИ. Но световните тенденции няма как да отминат България. Още повече, че това пренареждане е инициирано извън нашите граници. Първото е заради банковите трусове в Гърция, а второто - заради кризисни борчове в Германия.

Нова банка отваря напролет

в. Стандарт

Нова кредитна институция ще заработи у нас през пролетта. Тя ще се казва Майнъл банк (Meinl Bank) и ще е дъщерна на трезор със същото име във Виена. Това съобщи за "Стандарт" изпълнителният директор Милен Керемедчиев. Другите двама шефове са бившият зам. финансов министър в кабинета на Станишев и шеф на фонд "Земеделие" Атанас Кънчев, както и представителят на акционерите Йозеф Вайцел-Браун.

Представителството на Meinl Bank отваря врати в сряда, 19 декември. Вече са подадени документи за регистрация в Австрийската централна банка. Началният капитал е 10 млн. евро. Новата институция има амбиция да бъде първата истинска инвестиционна банка в България. Основната й дейност ще е да предлага финансиране и план за оздравяване на закъсали компании от производствения сектор, обясни Керемедчиев.

Порт Варна приема тръбите за „Южен поток”

в. Стандарт

Водят се преговори пристанище Варна да обработва корабите, доставящи тръбите, компресорите и останалото оборудване за изграждането на газопровода „Южен поток.” Това заяви инж. Александър Станков, директор "Експлоатация" на порта. 


Преди 6-7 години бяхме хъб (от англ. hub) на ”Бритиш  петролиум” и тогава през пристанище Варна-Запад минаха всички сонди и оборудване за обектите на британската компания в Каспийския регион, припомни инж. Станков. Така че водещите петролни и газови компании по света вече знаят, че обработваме такъв тип товари и разполагаме с огромни складови площи, коментира той. Това е и основната причина да се водят преговори и за обслужване на корабите, доставящи товари за ”Южен поток”, обясни инж. Станков.

Няма нов инвеститор за АЕЦ "Белене"

в. Новинар

Не се водят преговори с нов инвеститор за АЕЦ „Белене“. Това съобщи енергийният министър Делян Добрев. "Ако се появят инвеститори, които да гарантират интереса на държавата, то тогава ги водим в Народното събрание, така както направихме с последните, проявили интерес”, подчерта Добрев.

Той каза още, че освен ниски данъци, макроикономическа стабилност, ниски оперативни разходи на компаниите, предимство на България са и добре подготвените специалисти. Според него един от най-добрите технически университети в Източна Европа е у нас. Имаме и висши училища, в които се преподават рядко разпространени езици като скандинавски и японски, допълни министърът.

Закон праща всички европроекти на едно гише

в. Сега

Всички проекти по европейските фондове ще могат да се подават на едно гише за улеснение на бизнеса, общините и организациите. Това предвижда новият Закон за управление на европейските средства, който ще бъде представен официално утре.

"Идеята е да се улесни подаването на документи. Те ще се приемат на едно място, а след това ще се разпределят за оценка към съответния управляващ орган, с който ще се сключват договорите при одобрение", заяви шефката на дирекция "Програмиране на регионалното развитие" в строителното министерство Деница Николова.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още