IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Искров: Приходите от данъка върху лихвите няма да оправдаят очакванията

Необслужваните заеми ще продължат да се увеличават и през следващата година, макар и с по-бавен темп, каза управителят на БНБ

10:48 | 15.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Иван Искров: Приходите от данъка върху лихвите няма да оправдаят очакванията

Приходите от данъка върху лихвите по депозитите няма да оправдаят очакванията. Това коментира в предаването “Годината” на Дарик радио управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров.

Искров потвърди, че централната банка е разбрала от медиите за въвеждането на новия данък, но заяви, че не очаква да започне “изтичане” на средства от банките заради него.

По думите му депозитът остава най-сигурният финансов инструмент без достатъчно нискорискови алтернативи, тъй като се запазва и дори нараства доверието на вложителите в банковата система.

“Банките извлякоха сериозни поуки от кризата през 1997 г. Това, което ние направихме след тази криза, сега започват да го правят в Западна Европа”, коментира управителят на централната банка.

Иван Искров подчерта, че българската държава не е похарчила нито лев, за да стабилизира банковата система, докато във Великобритания например за целта са били отделени средства в размер на 30% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, а като цяло Европейският съюз (ЕС) е отделил близо 13% от БВП.

Той допълни, че БНБ е препоръчала на гръцките банки, които оперират в България, да изплатят задълженията си към техните банки-майки и заради това те не са имали сериозни проблеми.

“В случая на България модерният напоследък деливъриджинг всъщност е едно  здравословно преструктуриране на пасивите и заместване на скъпите пасиви с местни депозити. Това е добре за една банка. В нашата банкова система над 80% от депозитите са местни депозити, което прави банките стабилни и не толкова лесни за манипулации”, коментира Иван Искров.

Той обаче предупреди, че необслужваните заеми ще продължат да се увеличават и през следващата година, макар и с по-бавен темп.

Искров подчерта, че българските банки са готови да подкрепят икономическия растеж, стига да има търсене на кредити, но и банкируеми проекти. “Много от проектите няма как да бъдат кредитирани”, коментира той. “Имаме голямо покритие с провизии и специфични отбиви, както и капиталов излишък от порядъка на 2,5 млрд. евро”, посочи той.

Иван Искров потвърди и позицията си, че не е изгодно за България да бърза с включването към европейския банков съюз. “България ще влезе в банков съюз, когато му дойде времето. Той е направен за страните от еврозоната, не за страните извън нея”, посочи той.

Искров сравни европейския паричен съюз със семейство, в което има скандал. “Еврозоната не е в кондиция да приема нови членове. Това е като едно семейство в скандал – първо трябва да се разбират жената, децата и мъжът, тогава да канят гости. Ние трябва да знаем към какво се присъединяваме”, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още