IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 15 декември

07:59 | 15.12.12 г.
Преглед на печата за 15 декември

Строят по-лесно яхтени портове

в. Стандарт

По-лесно ще се строят нови и ще се ремонтират стари яхтени и риболовни пристанища. Това ще стане с подготвените промени в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата (ЗМПВВПП), които са внесени от кабинета в парламента, обясниха юристи.

Въпреки чудесните географски особености на българското черноморско и дунавско крайбрежие съществуващото законодателство ограничава изграждането на нови и разширението на стари пристанища. Причината за това е, че морското дъно и крайбрежната заливаема ивица на река Дунав са публична държавна собственост и строителството върху тях от лица, различни от държавата, може да стане само при нарушаване на няколко закона, сред които - за държавната собственост, за устройство на територията и др.

Дянков: Пушенето гълта 250 млн.

в. Стандарт

"Изчислихме, че НЗОК и МЗ дават общо около 250 млн. за болести свързани точно с тютюнопушенето", заяви финансовият министър Симеон Дянков пред журналисти в Благоевград. Той посочи, че някъде около 5 до 6 млн. лв. сме загубили заради това, че хората не пушат на закрито в заведенията. "Загубите са минимални на фона на големия позитив за здравето", коментира той.

Той отново потвърди позицията си, че е за забрана на пушенето. Дянков подчерта, че е добре "от гледна точка на здравето на гражданите по този начин ще сме по-здрава нация". Финансовият министър смята, че забраната е добра и от гледна точка на парите в по–дългосрочен план.

Според него опитите забраната да бъде отменена са били въпрос на лобисти натиск. "Да, става въпрос за лобизъм и точно затова трябва да го прекъснем", категоричен е той.

Консервираме виетнамска риба за Европа

в. Стандарт

През пристанище Варна могат да бъдат внасяни от Виетнам полуфабрикати от риба, раци и различни морски продукти, които да се преработват тук и да се изнасят за ЕС. Тази идея е обсъдена при първото посещение във Варна на посланика на азиатската страна у нас Н. Пр. Ле Дък Лиу и при срещата му със зам.-кмета доц.Христо Бозов.

Бизнесът на Виетнам има интерес към пристанище Варна, каза дипломатът, който по-късно лично посети порта.

Норвегия финансира с 1,6 млн. евро „зелени” проекти у нас

в. Стандарт

Над 1,6 млн. евро за финансирането на екопроекти у нас ще предостави норвежката програма „Иновации за зелена индустрия" до 2014 г.  Основната цел на подкрепата е подобряване на конкурентноспособността на „зелените" предприятия и развитието на екологична европейска икономика, поясниха от областния информационен център.

На работна среща в Стара Загора представители на бизнеса и неправителствения сектор от Южна България са били запознати с изискванията на програмата, допустимите дейности и разходи. Програмен оператор е държавната агенция „Иновация Норвегия" към Норвежкото министерство на търговията и промишлеността и норвежките областни съвети. Минималния размер на безвъзмездната помощ е 200 хил. евро, а максималния – 1 млн. евро.

АЕЦ „Козлодуй” – образцова централа

в. Новинар

АЕЦ „Козлодуй” е образцова централа. Тя е една от най-добрите в света, заяви председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев пред БНР.

Сигурността в нея не е застрашена, допълниха от ръководството й, след като в четвъртък Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) направи препоръки за засилване на някои от мерките за безопасност. Трябва да се извършват измервания на неутронните дози облъчване на персонала в АЕЦ "Козлодуй" и да се надградят ръководствените указания как да се действа при тежки аварии, посочиха от МААЕ.

Емигрантите ни донесоха 800 млн. евро

в. Новинар

Емигрантите ни донесоха 800 млн. евро. Това съобщи проф. Искра Балканска от Института за икономически анализи към Българската академия на науките (БАН) пред „България он ер".

Паричните потоци от българите в чужбина непрекъснато се увеличават. От 2004 г. насам те внасят у нас с по 100-200 млн. евро повече всяка година, обясни тя. Според нея по-голямата част от тези средства трябва да се влагат в бизнес.

Цените на ски картите остават почти без промяна. За последен път

в. Сега

Ски сезонът в големите български ски курорти се открива днес почти едновременно. На повечето места цените за зима 2012/2013 г. остават същите като тези от предходната година. Увеличение има само в Банско, където дневната ски карта е повишена с 3 лв. От тази зима тя вече струва 58 лв. за възрастни и 53 лв. за студенти. Цената на ученическата карта е 49 лв. за ден. По-сериозно е поскъпнал сезонният пропуск, който вместо за 1300 лв. вече се издава срещу 1450 лв. За сметка на това във всички цени е включена и планинска застраховка.

В останалите курорти цените са както през миналата година, но от туристическия бранш твърдят, че това вероятно ще е за последно.

Дневната карта в Пампорово е 50 лв. за възрастни и 30 лв. за учащи, пенсионери и деца. В Боровец тя струва 55 лв. на човек. Предлагат се и ски пакети за една седмица с включени екип, обучение и лифт карта. Те са на цена от 500 лв. за възрастни и 300 лв. за деца до 12 години включително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още