IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК спря обществена поръчка за доставка на оборудване за клиника в Пловдив

Сред мотивите на антимонополния орган са подвеждащите условия от страна на възложителя

17:18 | 13.12.12 г.
КЗК спря обществена поръчка за доставка на оборудване за клиника в Пловдив

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени възлагането на обществена поръчка с предмет "Избор на изпълнител за доставка на високоспециализирано диагностично и лечебно оборудване за "Комплексен онкологичен център - Пловдив" ЕООД, гр.Пловдив, пише в решение на комисията, публикувано на сайта й.

Финансирането за доставката на оборудването е по оперативна програма „Регионално развитие“ (ОПРР).

Проучването на антимонополния орган е установило, че в решението на възложителя, който се явява община Пловдив в лицето на кмета, и одобрените с него обявление и документация за участие се съдържат редица неясни и подвеждащи условия.

В условията на обществената поръчка е регламентирано, че бъдещият изпълнител трябва да има разрешение за търговия на едро с медицински изделия. В тази връзка в становището си КЗК обяснява, че въпросното изискване е неправилно формулирано и пречи на възлагането на процедурата.

Освен това съществува неяснота около пълния пакет от документи, който трябва да бъде представен от участниците.
От антимонополната комисия са открили и технически грешки в обявените спецификации за част от апаратурата.

Не на последно място становището на КЗК посочва, че в документацията се изисква офериране на цена за пълно следгаранционно обслужване за една година след изтичане на гаранционния срок. В проекта на договор обаче липсва изрична клауза, която да урежда отношенията възложител-изпълнител при следгаранционното обслужване.

Според експертите от комисията това е в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП), тъй като ЗОП вменява задължение на възложителя да сключи договор, който съответства на документацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още