IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 13 декември

08:01 | 13.12.12 г.
Преглед на печата за 13 декември

Предколедни 90 млн. лв. разходи

в. Капитал Daily

Кабинетът започна предпразничното харчене, като одобри извънредни плащания на стойност от 90 млн. лв. За под два часа министрите отпуснаха или преразпределиха голямата сума. Получателите са най-различни - общини, министерства, БНТ и т.н.

Малката добра новина е, че в сряда правителството не направи топ разхода си от 700 млн. лв. за покупка на военни изтребители. Но факт е, че щедростта не е в края си - до края на годината все пак има още едно заседание.

ГЕРБ окончателно задраска пренареждането на листите

в. Сега

ГЕРБ окончателно се отметна от предизборното си обещание за преференциален вот по време на парламентарните избори. Неговата идея бе на избирателя да се даде възможност да преподрежда имената в листата, спусната от централата на съответната партия. С гласовете на ГЕРБ и независими депутати тази възможност окончателно бе задраскана от Изборния кодекс. 72 бяха "за", 17 "против", а 7 се въздържаха при второто гласуване на кодекса.

Нито един депутат на мнозинството не взе думата, докато вървеше дебатът. Единствените защитници на отпадането на преференцията бяха от "Атака" и РЗС. Според Павел Шопов ("Атака") преференцията е "безумие и недомислие", а пропорционалното гласуване с мажоритарен елемент е "манджа с грозде".

Мнозинството скри научния фонд от проверка

в. Сега

Депутатите от ГЕРБ заедно с ДСБ и част от независимите отхвърлиха вчера идеята за създаване на анкетна комисия, която да проучи нарушенията във Фонд "Научни изследвания". Предложението беше внесено от 62 народни представители. Както "Сега" писа, при конкурса за финансиране на проекти са одобрени колективи и фирми, близки до управата на фонда и на просветния министър.

Фрапиращите примери за конфликт на интереси при разпределението на 14.8 млн. лв. взриви научната общност - организираха се подписки, протести, писма до институциите, включително и до Еврокомисията. Дежурният отговор на министър Сергей Игнатов и вчера беше, че нарушения няма. На същото мнение засега стои и премиерът Борисов.

И Имотният регистър ще информира с SMS

в. Сега

От февруари за всяка промяна в собствеността на имот ще се информира с SMS, съобщи вчера правосъдният министър Диана Ковачева. "Гражданите ще бъдат уведомявани за всеки случай, в който бъде направено вписване, с което се прави промяна на собствеността на техен имот. Това означава, че ще приключат случаите, в които се правят по няколко последователни сделки с имоти, а собствениците разбират след години", коментира тя.

Бонуси под сурдинка

в. Стандарт

Тази година Дядо Коледа не е много щедър откъм бонуси във фирмите. Това показа проверка на в. "Стандарт". Масово работодателите признават, че няма пари за премии в края на годината или просто отказват да коментират въпроса. "Малките и средните предприемачи са притеснени, че годината се оказа по-тежка от миналата. Никой от нашите клиенти не предвижда да раздава бонуси." Това са наблюденията на фирма за управление на човешките ресурси, която обслужва тази дейност в различни малки и средни компании в страната. 

Тринайсета заплата тази година има само там, където предварително е предвидена в бюджетите на фирмите. Подобна практика имат големите компании, и то най-вече международни. Работещите в "Солвей соди - Девня" например ще вземат през декември една заплата отгоре, съобщиха от ръководството. В други фирми размерът на бонусите е в зависимост от представянето на служителя през годината.

5000 лв. глоба за износени гуми

в. Стандарт

Над 5000 лв. глоба за шофьори на камиони, които през зимата са с износени гуми, обмисля държавата. В момента водачите на неизправни тежкотоварни автомобили ги грози санкция от 500 лв., но тези, които пречат на движението, рядко отнасят наказания, обясни пътният шеф Лазар Лазаров.

Водачите, които карат със стари гуми, са предпоставка за пътни произшествия, които струват скъпо както на почистващите фирми, така и на бизнеса, който губи пари заради задръстванията и затворените пътища, обясни Лазаров.

Вафлите изядоха пазара на мляко

в. Стандарт

Вафлите и чипсът изядоха пазара на млякото. Потреблението на основни млечни продукти в страната е паднало наполовина за последните 20 години. Това съобщи Цветелина Георгиева, мениджър комуникации в една от най-големите млечни компании у нас. Вместо по 40 кг мляко българите вече ядат най-много по 20 кг годишно, обясни тя. Полезните млечни продукти се заместват с вредни храни - по-известни като "джънк фууд". Заради това страната ни започва да се катери бързо в класациите за най-много затлъстели деца.

Удължават с 3 месеца монтирането на касови апарати в рейсовете

в. Новинар

С три месеца ще бъде удължен срокът за монтиране на касови апарати в междуградските автобуси. Такова предложение за промени в закона за автобусните превози са внесли от групата на ГЕРБ, заяви шефът на транспортната комисия Иван Вълков.

Според него този период е напълно достатъчен за техническото монтиране на фискалните устройства. Срокът е до 3 април 2013 година вместо досегашният 3 януари.

Турция отново ще признава нашите дипломи

в. Новинар

В Турция отново ще признават дипломите, издадени от български университети. Това заяви д-р Гьокхан Четинсая, председател на Съвета за висше образование в югоизточната ни съседка.

По думите му ключово за решаването на проблема се е оказало посещението на президента Росен Плевнелиев. Скандалът с непризнаването на дипломите от българските ВУЗ-ове избухна още през май.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още