IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 12 декември

07:27 | 12.12.12 г.
Преглед на печата за 12 декември

Още масло в двигателя на „Приста ойл”
В-к „Капитал Daily”

Малко български компании правят регионална експанзия, а още по-малко почти всяка година имат план за пореден завод в чужбина. На това описание отговаря "Приста ойл", която сега обяви следващия си проект - завод в Украйна за 30 млн. долара. Групата вече има подразделения в Турция, Сърбия, Македония, Унгария, Словакия, Украйна, Швейцария, Узбекистан. Пръв новината съобщи украинският посланик Милока Балтажи на среща с областния управител на Русе Стефко Бурджиев. Той уточни, че това ще е първият в Украйна завод за рециклиране на отработени масла. Проектът е с екологичен ефект, а самото строителство ще започне през пролетта.

Всеки да си знае пенсията
В-к „Капитал Daily”

Бъдещите пенсионери ще могат да изчислят своята прогнозна пенсия на сайта на Националния осигурителен институт (НОИ) от 12 декември тази година, съобщиха от институцията. Идеята е хората, на които предстои да се пенсионират, да могат "да вземат информирано решение", съобщиха от НОИ. Така ако те не са доволни от размера на своята пенсия, могат да продължат да работят. Софтуерът обаче не може да прецени дали клиентът е придобил право на пенсия. Той прави единствено изчисление на прогнозния й размер, като приема, че условията за пенсиониране са изпълнени.

Бизнесът предрича глад за IT спецове
В-к „Сега”

Сериозен дефицит на квалифицирани кадри мъчи софтуерната индустрия в България въпреки високото заплащане и добрите условията на работа. Към 2015 г. в бранша се очертава липса на повече от 20 000 специалисти, което би спънало високия му растеж. Това обявиха вчера от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ)."Качеството на образованието и количеството завършващи специалисти не отговарят на нуждите на индустрията", заяви Явор Джонев, член на Управителния съвет на асоциацията.

ГЕРБ вдига скромно цените на рекламата в София
В-к „Сега”

За първи път от 4 години вечните наематели на рекламните съоръжения в София ще получат увеличение на цените. Столичната община скромно го е изчислила на 15% без ДДС. "Увеличението ще донесе на общината 294 503 лв.", коментира пред "Сега" Дончо Барбалов. Този приход обаче е нищожен, като се има предвид, че общината събира едва 1/3 от приходите, които всяка година залага в бюджета си. Така вместо 6 млн. в общинската хазна от реклама обикновено постъпват около 2 млн. лв

След НАП и Върховната прокуратура ще проверява Галя Гугушева
В-к „Сега”

Изпълняващият функцията главен прокурор Бойко Найденов е разпоредил на Инспектората към Върховната касационна прокуратура (ВКП) да образува пълна проверка срещу неуспелия кандидат за конституционен съдия, предложен от СДС, Галя Гугушева. Найденов уточни пред Медиапул, че до Висшия съдебен съвет е изпратено писмо, с което се иска отстраняването й от поста зам.-шеф на Апелативната спецпрокуратура. Проверката във ВКП ще обхваща всички данни за имотното състояние на Гугушева и семейството й, както и съмненията за пране на пари, детайлно описани в един от сигналите срещу нея, подадени до парламента миналата седмица.

Застрахователи със здравни полици

В-к "Стандарт"

Животозастрахователните компании започват да навлизат на пазара на частните здравноосигурителни фондове. С последната промяна в Кодекса за застраховането компаниите, които предлагат застраховки "Живот", получават по право лиценз и за застраховка "Заболяване", без да е необходимо да кандидатстват за нея. Така те могат да продават продукти, които заместват здравното осигуряване в държавен или частен фонд. "Ще има разместване на пазара на здравното осигуряване в България", прогнозира изпълнителният директор на "Булстрад Живот - Виена Иншурънс Груп" Светла Несторова. От думите й стана ясно, че е възможно скоро да станем свидетели и на окрупняване на пазара на здравното осигуряване. Тя допуска възможността "Булстрад Здраве" да се влее или обедини с "Булстрад Живот".

И Брюксел проверява Нона Караджова

В-к "Стандарт"

Европейската комисия проверява Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Нона Караджова за нарушения в обществени поръчки по Оперативна програма "Околна среда". Сигнал до Европа за възможните нередности е изпратило неправителственото гражданско сдружение "Природата за хората". Поводът за него са нарушения в МОСВ през 2010-2011-а, установени от Сметната палата. В сигнала е посочено, че ведомството системно нарушава Закона за обществените поръчки (ЗОП) и Директива 2004/18/EC. 

България спира Македония за преговори с ЕС
В-к „Новинар”

България спира Македония за членство в ЕС. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов и държавния глава Росен Плевнелиев, съобщиха от администрацията на президента. Страната ни ще е сред държавите, които няма да посочат дата за започване на преговори с Македония. Решението е в унисон с предстоящото заседание на Европейския съвет, където този четвъртък това ще бъде обсъждано. България подкрепя евроинтеграцията на Македония, но тя не е безусловна. До тази теза са стигнали Борисов и Плевнелиев. Тя зависи от това как Македония изпълнява критериите за членство в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още