IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цв. Симеонов: Ниската квалификация ще спъва пазара на труда у нас и в бъдеще

Десетки хиляди работни места ще стоят незаети, докато не заработят адекватни мерки за базовото и допълнителното обучение на служителите, смята председателят на БТПП

14:02 | 10.12.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Цв. Симеонов: Ниската квалификация ще спъва пазара на труда у нас и в бъдеще

Ниската квалификация и липсата на подходящо образование на голяма част от безработните българи са двете основни причини за наличието на десетки хиляди работни места (почти 16 хиляди към второто тримесечие на годината, бел. ред.) на пазара на труда, които продължават да са вакантни дори при 400 хиляди безработни у нас.

Това каза за Investor.bg председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов в опит да обясни защо бизнесът не наема нови хора, въпреки че има нужда от работна ръка.

Цветан Симеонов коментира, че голяма част от регистрираните безработни са с ниска или липсваща квалификация, а други имат умения, които не са атрактивни за бизнеса. По негови думи обучението и квалификацията са сериозен проблем за нашата икономика, който ще се задълбочава и в бъдеще. Като основна слабост в тази посока той посочи липсата на практика у фирмите да провеждат преквалификационни курсове за служителите си през определен интервал от време, за да усъвършенстват техните умения.

Председателят на палатата даде пример, че в развитите икономики на всеки пет години работодателите провеждат курсове за усъвършенстване на знанията и уменията на служителите. „В България не само първоначалното обучение не е на ниво, но и последващото“, коментира Симеонов. Според него ситуацията може да се подобри, ако държавата делегира повече функции на отделните браншове, така че всеки бранш да прави свой вътрешен регистър на степента на квалификация на персонала си.

Като проблем Симеонов посочи и липсата на реална самооценка на кандидатите за работа като очакване за заплащане и умения. По думите му голямата част от безработните продължават да имат прекалено високи очаквания за възнаграждения, въпреки че са с ниска квалификация.

Председателят на палатата обобщи, че в България следва да се промени отношението на работещите към труда в посока на по-качествено изпълнение, спазване на сроковете и други изисквания, без които страната ни няма да стане уважавана икономическа сила.

Неотдавна зам.-председателят на стопанската камара Камен Колев коментира, че българският бизнес не търси толкова висшисти, колкото служители със специфични умения и професионално образование – техници от различни области.

Според едно от последните изследвания на Manpower България, свързано с недостига на таланти (Talent Shortage survey), над половината (60%) от българските работодатели срещат трудности при намирането на кадри за конкретни позиции поради липса на технически умения. Около 30 на сто са затруднени заради липсата на професионална квалификация, а 27 процента заради недостиг на опит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 11 години
'30 на сто са затруднени заради липсата на професионална квалификация, а 27 процента заради недостиг на опит'И двете се придобиват след започване на работа.'на всеки пет години работодателите провеждат курсове за усъвършенстване на знанията и уменията на служителите'Пак камъни в градината на работодателя. Той трябва да образова хората си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
deBill
преди 11 години
каквито и убочения да се провеждат с мързела няма преборване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още