IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин предоставя на транзитните пътници 72 часа безвизов престой в града

Мярката влиза в сила от 1 януари 2013 година за гражданите на 45 държави, сред които и България

10:46 | 10.12.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пекин предоставя на транзитните пътници 72 часа безвизов престой в града

До 72 часа без виза ще могат да останат посетителите на китайската столица Пекин, става ясно от съобщенията на китайската информационна агенция „Шинхуа“. Облекчението влиза в сила от 1 януари 2013 година и ще важи за гражданите на 45 държави, сред които и България.

Мярката засяга основно пътуващите транзит през Пекин, които ще трябва да представят самолетни билети, както и виза (ако се изисква) до трета страна, посочват още китайските медии. Пътуващите няма да имат право да напускат китайската столица и да отиват в други градове, a освен това ще има изискване за регистрация в полицията не по-късно от 24 часа след пристигането в страната.

Мярката все пак е облекчение на строгите правила за престой в Китай. Властите в Пекин очакват, че тя ще стимулира туризма, тъй като за това време ще могат да се разгледат по-известните туристически забележителности. Тя ще има благотворно въздействие и за бизнесмените, които могат да проведат срещите си в рамките на броени часове. Освен това китайските власти очакват и ръст на приходите на авиокомпаниите.

Прогнозите са за този период туристите в Пекин да похарчат по около 1000 долара, допълват от общинският комитет по туризъм на Пекин. Вече се изготвят тридневни пакети за чуждестранните туристи, а на терминалите на летищата започва строителството на нови безмитни магазини.

За първите осем месеца на 2012 година около 600 българи са пътували до Китай, сочат данните на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Спрямо същия период на миналата година има ръст на пътуващите в рамките на 8 на сто.

Сред плановете на правителството обаче са отваряне на български компании към огромният китайски пазар. Облекчението на визовия режим може да окаже благотворно влияние и на тази дейност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
korker
преди 11 години
Не разбирам намека ти. Ако живеехме във времето преди 15-20г., ОК, но в моемнта в Китай жизнения стандарт определено е много по-висок от тука в БГ. Редовно ходя до Китай по работа и коментирам от видяното на живо. Там се развиват постоянно за последните 10г. ни задминаха отвсякъде, заплатите са едно 2-3 пъти по-високи от тук в БГ, за топ мениджърите заплащането е като навсякъде по света, просто имат си икономика хората, за разлика от нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Хахахаххахаха - добро чувство за хумор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
korker
преди 11 години
Китайците май дори и не си представят какъв проблем си докарват с това облекчение. Много народ ще използва облекчението за да емигрира, както беше в далечното минало с щатите и канада, слижаш транзит на летището и забраавяш да се качиш. Е сега вече съвсем официално хората ще остават за 2-3 дни и ще забравят да се качат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още