IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 10 декември

07:31 | 10.12.12 г. 4
Преглед на печата за 10 декември

Нов автобусен проект в Брезник

в. Капитал Daily

Китайско-българско смесено дружество планира да започне производството на електрически автобуси. Заводът ще се намира в Брезник, а партньори в новата компания ще са най-големият производител на акумулаторни батерии в света Build Your Dreams (BYD) и варненската "Булминерал". Съвместното дружество ще бъде учредено официално на 11 декември, потвърди изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов, който е получил покана за събитието.

Според икономическия министър Делян Добрев, цитиран от вестник "Преса", инвестицията се предвижда да бъде в размер на 135 млн. евро и да осигури 150 нови работни места. Производството се очаквало да започне още тази година.

"Нямам информация проектът да е в толкова напреднал етап", коментира в неделя председателят на индустриален клъстър "Електромобили" Илия Левков за "Капитал Daily". В началото на септември той обяви, че BYD ще предостави електробус за тестове, като целта е в бъдеще машините да се сглобяват тук. Това стана след конференция на организацията в София, на която присъства управителят на европейското подразделение на китайската компания.

"Булгартабак" хареса фабрика в Босна

в. Капитал Daily

"Булгартабак холдинг" може да стане собственик на контролния пакет акции от босненската цигарена фабрика в Баня Лука, предадоха See News и местното издание "Екапия" в края на миналата седмица. От българската компания, приватизирана преди около година от руската VTB Capital (и в момента свързвана с КТБ, Делян Пеевски и собствениците на "Винпром Пещера"), не коментираха пред "Капитал", но и не отрекоха информацията. Тя обаче за втори път се тиражира от "Екапия", потвърдена официално както от сегашния мажоритарен собственик на фабриката Небойша Антонич, така и от премиера на Република Сръбска Александър Джомбич.

Контролният пакет от 55% от акциите на "Фабрика Дуваня - Баня Лука" бяха приватизирани от Небойша Антонич през 2006 г. чрез компанията му "Антонич трейдс", но преди година правителството заведе дело срещу него за прекратяване на договора заради неизпълнени задължения. Според Антонич, цитиран от "Екапия", преговорите с "Булгартабак" се движат "позитивно", като има шанс предварителен договор за продажбата да бъде подписан още до края на декември.

Таралеж в гащите на Алфа банк

в. Стандарт

За първи път в България под ударите на банките попада компания от медийния бранш. Гръцката Алфа банк запорира сметките на "Икономедиа", издател на вестниците "Капитал" и "Капитал Дейли", сайта "Дневник" и др. Собственик на 51% от капитала на компанията е Иво Прокопиев, а на останалите 49 - Теодор Захов,  председател на БАИТ и създател на "Спектрум Нет".

Безпрецедентен случай, още повече че и двете страни излагат аргументи в своя защита, които звучат основателно. От Алфа банк например твърдят, че компанията на Прокопиев има заем с просрочени вноски, а длъжникът отговаря, че няма висящи плащания. И показва факсимилета на платежни нареждания, от които не става много ясно какво точно се случва.

Забраняват риболова край "Южен поток"

в. Стандарт

Риболовът, пускането на котва и водолазните работи край газопровода "Южен поток" ще бъдат строго забранени. Това гласят предстоящите промени в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата (ЗМПВВПП), които неотдавна бяха одобрени от Министерския съвет и внесени за обсъждане в Народното събрание.

Разбира се, в промените никъде не се споменава "Южен поток", но експерти от транспортното министерство - вносител на промените, признаха, че те ще обслужват именно този мегапроект. И допълниха, че сегашните изменения и допълнения на закона ще дадат зелена светлина и за реализацията на други големи проекти като европейския газопровод "Набуко Запад" и тристранния нефтопровод "АМБО" между Бургас и Вльора.

Добрев: Няма как парното да поевтинее с 10%

в. Стандарт

Няма как парното да поевтинее с 10%, при 9% намаление на газа, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Министърът обаче се застрахова пред журналисти, че не е той този, който определя цените на топлото.

Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Михаил Антонов не е регулатор, но и аз не съм този, който да определя, каза Добрев. Има си регулатори, които да кажат каква ще е цената на парното, подчерта той.

Яки намаления ни чакат за празниците

в. Новинар

Хранителните продукти в някои от големите хранителни магазини ще се продават с до 50% намаление в дните преди Коледа, показа проверка на "Новинар". 

Рязко падат цените на каймата и пъстървата, а лакомствата за малчуганите ще се провадат с 25% намаление. Традиционно празниците не минават без трапези, отрупани с портокали, които ще се продават на цена от 1,19 лв. за килограм.


Любителите на бирата ще бъдат зарадвани с намаление на цените на пивото с до 20%. В някои от хранителните магазини дори храните за домашните любимци ще бъдат на специални цени с до 30 на сто намаление.

Гърци и македонци налитат на планински имоти у нас

в. Новинар

Имотите по планините у нас стават все по-апетитни за гърците и македонците. За сметка на това руснаците и румънците предпочитат да си купят жилища по Черноморието. Това заяви експертът по недвижими имоти Иван Горанов пред "Фокус".

"Условията на живот в България, които дори и по време на криза са по-стабилни от тези в нашите съседи, привличат чуждестранните купувачи. Друга причина за интереса на чужденците е и доброто рекламиране на страната ни през последните години", смята експертът. В средите на туристическите представители, оператори и собственици има отлична оценка за работата на държавата по отношение на популяризирането на страната ни като изключително атрактивна и богата на природни дадености дестинация.

Над 4,5 млн. лева отишли във фирмите за безопасен труд

в. Новинар

Над 4,54 млн. лева са отишли при бизнеса през 2012 година за подобряване на условията на труд. Парите са по схема „Безопасен труд“ по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Работодателите са подали общо над 1500 проекта.

Голяма част от тях са именно през втората фаза, която приключи само преди по-малко от месец – на 26 ноември. Тогава са подадени точно 1162 проекта от страна на фирмите. Тяхната обработка тепърва предстои, за да се прецени кои ще бъдат одобрени.

Бизнесът иска обществените поръчки да станат изцяло електронни

в. Сега

След повече от 30 поправки Законът за обществените поръчки остава врата в полето на корупцията и бумащината, а последните промени само са влошили положението. Това обявиха участниците в кръгла маса, организирана от Българската стопанска камара.

Заради тромавите процедури, подкупите и печеленето на търгове с връзки, публичната доставка на дадена стока или услуга в България излиза двойно по-скъпо, отколкото във водещите европейски страни, обясни Камен Колев, зам.-председател на БСК. Той припомни констатациите на Сметната палата, че над две трети от обществените поръчки у нас са с нарушения. Особено тежък проблем е предрешаването на търговете, което най-често става чрез тръжните условия, написани за желания победител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още