IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община няма да прекратява договора си със "Софийска вода", поне засега

Изплащането на неустоиките по концесионния договор може да спре инвестиционната програма на общината, чрез която частично се финансира изграждането на метрото

11:48 | 07.12.12 г.
Столична община няма да прекратява договора си със "Софийска вода", поне засега

Спорът за концесията на „Софийска вода“ и нейното неефективно изпълнение, които седят на дневен ред в Столичния общински съвет (СОС), най-вероятно ще продължи и през следващата година, тъй като на този етап общината е неспособна да прекрати договора си с компанията.

Оказва се, че за да прекрати контракта ведомството трябва да заплати компенсации на „Софийска вода“ на стойност над 200 млн. лв., а изплащането на тази сума би блокирало цялата й инвестиционна програма предвидена за следващата година.

Тази своя теза изказа зам.-председателят на СОС Николай Стойнев в интервю за радио „Фокус“, в което коментира плановете на общината във връзка с бъдещите й взаимоотношения със „Софийска вода“.

Стойнев обясни, че концесионните договори са сключени в основната си версия на английски език и съставляват стотици страници, които са изготвени изцяло в полза на концесионера. И при всякакви варианти за прекратяване на концесията, включително и по вина на концесионера, Столичната община ще трябва да плати голяма сума, която дори би надхвърляла 200 млн. лв. 

По този начин ведомството ще трябва да спре реализацията на част от проектите си, като например работата по новите линии на метрото.

Още преди седмица общинските съветници от БСП поискаха местен референдум, на който да бъде решена съдбата на концесията на „Софийска вода“.  Основният мотив на искането им е, че не се изпълняват изискванията за намаляване на загубите на вода.

Към настоящият момент загубата на вода по водопреносната мрежа на София е около 57%, показа оценка на "Концесионен контрол" към Столичната община, която бе цитирана вчера от председателя на БСП - София Анна Янева по време на редовното заседание на съвета.

Припомняме, че при отдаването на концесията през 1999 г. загубите на дружеството са били към 64%, а задължението на концесионера беше до 12-тата година да сведе тези цифри до 24 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още