IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 7 декември

07:50 | 07.12.12 г.
Преглед на печата за 7 декември

Завод с положителен заряд

в. Капитал Daily

Добрите корпоративни новини са рядкост, особено при настъпваща рецесия в Европа и почти изчезналите чужди инвеститори в България. Изключението от тази седмица идва от шведско-швейцарската компания ABB, която започна строителството на четвъртото си предприятие в България. Производителят на електрическо оборудване вече има три фабрики в страната, а новата му инвестиция до Пловдив ще бъде втората, изградена на зелено.

Заводът трябва да започне работа до края на 2013 г., общата стойност на инвестицията в него ще е около 23 млн. долара, а планът е в него да бъдат наети около 600 души.

Предвижда се новият завод да бъде вътрешен доставчик на щвейцарската група АВВ за продукти за ниско и средно напрежение. Става въпрос за различни компоненти за разпределение и доставка на електрическа енергия като прекъсвачи, намотки, използвани както в индустриални предприятия, така и от домакинствата, включително части за електрически табла. Строителството ще се изпълнява от пловдивския "Сиенит холдинг", а сградите ще са разположени върху терен от 15 хил. кв.м.

200 хиляди с грешки в данъците

в. Стандарт

200 хил. фирми и граждани ще бъдат поканени за разговори от Националната агенция за приходи. Причина за това са проблеми и разминавания в персоналните им данъчно-осигурителни сметки. Най-често става въпрос за направено плащане, на което е сбъркан кодът и данъчните не знаят за кое задължение са парите. В другите случаи става въпрос за задължение, за което фирмата или гражданинът твърдят, че са платили, но това не е отразено в системата. В този случай плащането трябва да се докаже с документ.

Към 5 хил. компании с най-фрапантни несъответствия вече са изпратени покани от НАП, обяви шефът на дирекция "Комуникации" в агенцията Росен Бъчваров. Причината за това е въвеждането на единната банкова сметка за плащане на данъци и осигуровки, която ще бъде активна от 1 януари 2013 г. и ще спести 50 млн. лева на бизнеса и гражданите от банкови такси.

Държавата спечели дело за БТК

в. Стандарт

Бонус от 92 млн. евро ще получи държавната хазна. Арбитражният съд в Лондон отсъди в ползва на България въпросната сума по делото срещу бившите собственици на БТК - "Вива Венчърс". Интересите на страната ни защитава щатската адвокатска кантора White and Case, която беше избрана след проведена процедура от Министерството на финансите. Причина за възникване на съдебния спор бе препродажбата на 65% от капитала на БТК за сумата от 1,2 млрд. евро през 2007 г.

Преди това регистрираната във Виена компания, която по онова време беше собственост на американския инвестиционен фонд "Адвент Интернешънъл", купи въпросните 65% от БТК чрез проведена процедура по приватизация. Процедурата ще се запомни с това, че продължи 2 години поради множеството възникнали проблеми, част от които се решаваха включително и в съда. Така ябълката на раздора се яви клауза в тогавашния приватизационен договор, според която държавата има право да получи до 10% от всички нетни постъпления (clawback), надхвърлящи 300 млн. евро, ако БТК бъде препродадено до 3 години след придобиването.

Треска за ниви по "Южен поток"

в. Стандарт

"Южен поток" събуди страстите на север от Балкана. Пътят на газопровода у нас вълнува хиляди притежатели на ниви и имоти, които се надяват на обезщетение. Трасето минава през 11 области и 39 общини. "Който се случи по пътя на потока, все едно е ударил тото", коментират от Вълчедръм до Кула. Тръбата ще бъде заровена близо 2 метра под земята. Парцелите няма да се изкупуват освен местата за компресорни станции. Те ще са три - край Провадия, около Плевен и близо до сръбската граница. За изкоренени овошки, лозя и съсипана реколта обаче собствениците ще бъдат овъзмездени.

Много българи се надяват да получат препитание и като строители на газопровода. Първата копка на "Южен поток" ще бъде днес в руския град Анапа. На събитието ще присъстват висши държавници и шефове на компаниите, участващи в проекта. От българска страна делегацията ще води министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова. Към нея ще се присъединят и шефът на БЕХ Михаил Андонов, председателят на Съвета на директорите на холдинга Валентин Николов и др. Очаква се строежът да започне през втората половина на 2013 г.

Търговският регистър праща SMS при промяна в регистрацията

в. Новинар

Търговският регистър вече праща SMS за настъпила входяща регистрация за търговец. Това ще даде възможност, без допълнителна натовареност на Търговския регистър и без да се засягат базите данни на регистъра, да се информира бързо и качествено всеки желаещ, независимо дали е собственик на дялове, акции или е свързан с търговското дружество, за което се интересува.

Така ще се избегнат кражби от фирми, обясниха от регистъра. За ползване на услугата е необходима регистрация. Използвайки въведените при регистрацията номер на мобилен телефон и парола, потребителят има достъп до клиентския си профил. Чрез него може да променя своята персонална информация с изключение на номера на мобилния телефон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още