IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 6 декември

07:45 | 06.12.12 г.
Преглед на печата за 6 декември

Как градина може да се превърне в пустиня

в. Капитал Daily

"Лятото температурите достигат над 40 градуса. Тогава ни е трудно да си осигуряваме дори вода за пиене." Думите са на Константинос Хаджигианакоу, съсобственик в семейна животновъдна ферма в близост до кипърската столица Никозия. Константинос отглежда близо 270 крави, както и фуражни култури за потребностите на стопанството. Казва, че заради проблемите с водата разходите за производство са високи - близо 45 евроцента на литър мляко, независимо от доброто технологично оборудване, с което разполага. "Обикалял съм много по света, има редица държави, където в съседство на фермата има долина и животните се изкарват на паша. При нас това няма как да се случи, трябва да произвеждаме и храната им", обяснява той.

Макар примерът със селското стопанство в Кипър да изглежда краен заради далеч по-добрите климатични условия в България, в последните години проблемите, свързани с напояването, и тук растат лавинообразно. Засушаването само през тази година донесе загуби за милиони на производителите на зеленчуци, на царевица, на слънчоглед... И няма гаранция, че следващата това няма да се повтори.

Новата спортна гордост на Пловдив

в. Капитал Daily

Оборот от 105 млн. лв. от строителство за последните три години, достъп до минимум 9 млн. лв., изпълнени най-малко две спортни зали за последните пет години, от които поне едната да е с разгъната застроена площ не по малко от 37 хил. кв.м и за над десет вида спорт. Това са част от условията в обявената в края на ноември от община Пловдив обществена поръчка за довършване на спортния комплекс в града, по-известен като Колодрума.

Изискваният оборот, който участниците трябва да докажат, е близък до тези, които се изискват при изпълнението на големите инфраструктурни проекти в страната. Приходи в подобен размер трябваше да доказват участниците в търговете за метрото, Северната скоростна тангента, както и кандидатите за ремонта на Централна гара в София.

Учени излязоха на протест срещу злоупотребите в научния фонд

в. Сега

Гнили домати и знаме от изцапано бельо се превърнаха в запазена марка на вчерашния протест на учени, втори в мандата на ГЕРБ. Около 200 учени се събраха пред сградата на просветното министерство с плакати "За да има наука, Игнатов - вън оттука", "ФНИ - рай за калинки и блондинки", "Дискурс за бельото". Повод за протеста им са злоупотребите във фонд "Научни изследвания".

Както "Сега" писа, значима част от класираните 95 проекта на обща стойност 14.8 млн. лв. са на колективи и фирми, близки до управата на фонда. Организаторите на протеста отхвърлиха обвиненията, че проявата е политическа. "Искаме ясни и прозрачни правила", обясни гл. ас. Виктор Атанасов от Физическия факултет на СУ.

Игнатов почти веднага прие Атанасов и колегата му доц. Христо Димов. Кратката среща обаче само втвърди позициите на недоволните. Министърът продължава да твърди, че няма големи нарушения във фонда. Въпреки многобройните примери за фрапиращ конфликт на интереси нямало основания конкурсът да се анулира.

НЗОК окончателно се прости с 50 млн. от здравни вноски

в. Сега

Здравната каса беше окончателно лишена от 50 млн. лв., събрани от здравни вноски, след като вчера парламентът не прие предложенията на сини и червени депутати остатъкът от обявения за противоконституционен трасфер към здравното министерство да влезе в бюджета й за 2013 г. Това стана с гласуването на второ четене на закона на бюджета на НЗОК. ГЕРБ отхвърли и предложението на синия Ваньо Шарков за актуализация на бюджета за т.г. с тази сума.

За 2013 г. касата няма да прави трансфер към МЗ, но затова пък ще трябва да плаща за много повече дейности, ангажимент на държавата. С пари на здравноосигурените догодина ще се заплащат ваксините, инвитро процедурите и интензивното лечение, които би трябвало да са гарантирани от държавата за всички, а не само за здравноосигурените. За целта касата ще отдели 90 млн. лв.

Държавата пак отлага техническите паспорти на сградите си

в. Сега

Държавата удължава за пореден път сроковете за изготвяне на техническите паспорти на сградите. Общинските и държавните постройки трябваше да се сдобият с такива паспорти до 31 декември 2011 г. Срокът масово не бе спазен, а нито един министър или кмет не бе наказан въпреки предвидените глоби до 10 000 лв. Затова сега се предвижда ново удължаване с 3 години.

Ведомството на Лиляна Павлова предлага всички строежи от първа до трета категория да имат технически паспорти до края на 2014 г., става ясно от публикуваните на сайта на МРРБ изменения в наредбата. Това означава, че срокът за "лични карти" на сградите се удължава със задна дата не само за обществените сгради, но и за частните постройки от първа и втора категория, макар техният брой да не е голям. Предлаганата промяна означава още, че сроковете за документите вече няма да зависят от вида на собствеността на сградите, а от категорията им. Мотиви към предложените изменения министерството на регионалното развитие не посочва.

Цигарите в еднакви опаковки и у нас

в. Стандарт

Въвеждането на унифицирани цигарени опаковки за всички производители на тютюневи изделия е с една идея по-близо до реализация. От 30 ноември Европейската комисия е стартирала обсъждането на промени в Директивата за тютюневите изделия, разгласиха световните медии. До края на годината се очаква ЕС да излезе с официално предложение за точния текст на директивата.

Промените предвиждат всички цигарени кутии да са еднакви по форма и размер, като името на производителя бъде изписано с малък унифициран шрифт. Подобна мярка вече е въведена в Австралия. Освен чисто търговския вид на тютюневите изделия се предвижда и забрана на някои използвани съставки в цигарите, чрез които се придава по-атрактивен вкус и мирис.

Пътуваме прави във влака за Коледа

в. Стандарт

Прави ще пътуват много от хората във влаковете по коледните и новогодишните празници. С влизане в сила на новото разписание на "БДЖ - Пътнически превози" от 9 декември ежедневният недостиг ще бъде между 20 и 30 вагона. Това каза за "Стандарт" Димитър Костадинов, шеф на дирекция "Маркетинг и продажби" в "БДЖ - Пътнически превози". По празниците този недостиг значително ще се увеличи, коментира Костадинов.

Правим разчети да го компенсираме частично, като увеличим съставите на влаковете по дългите дестинации с вагони от т.нар. работнически влакове, които пътуват само през делнични дни, обясни той. Надяваме се след Нова година да наваксаме недостига с нова процедура за ремонт на 177 вагона, по която очаквам до края на месеца да подпишем договор, допълни Костадинов.

Масови проверки на коледни елхи

в. Новинар

Тръгват масови проверки на търговците на коледни елхи. Това съобщават от Агенцията по горите. Инспекторите ще проверяват добива и транспортирането на коледните дръвчета.

Според законовите текстове транспортът става задължително с превозен билет. В него се вписват данните на продавача и на купувача, както и дата и час на тръгване на камиона.

SMS ни казва за сделка с имот

в. Новинар

Нова система, която ще предупреждава хората с SMS за всяка сделка с техен имот, влезе в сила от сряда. Услугата се предлага от Агенцията по вписванията.

Предвижда се чрез нея да се предотвратят измамите с недвижимо имущество. Така, ако къщата ви е продадена, без да знаете, ще бъдете уведомени със съобщение по телефона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още