IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оставките на Дянков и на шефа на НЗОК Пламен Цеков, поискаха "сините"

Здравната каса се е превърнала в донор на бюджета, смятат от „Синята коалиция“

14:06 | 05.12.12 г.
Оставките на Дянков и на шефа на НЗОК Пламен Цеков, поискаха "сините"

От „Синята коалиция“ настояват за оставката на финансовия министър Симеон Дянков, заради това, че е превърнал Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в „собствена касичка“. Това заяви днес (5 декември) пред журналисти депутатът Ваньо Шарков, цитиран от БТА.

"Сините" искат парламентът незабавно да освободи и управителя на НЗОК. „Той е един прост изпълнител на волята на министъра на финансите и не успява по никакъв начин да защити интереса на здравно-осигурените български граждани", каза Шарков.

В мотивите си от „Синята коалиция“ посочват и това, че здравната каса е позволила със средства на здравноосигурените да се заплащат дейности, които по закон са ангажимент на държавата и трябва да се плащат от здравното министерство. Ръководството на институцията е отказало да бъде стопанин на средствата на вложителите и я е превърнало в донор на бюджета, смятат още "сините".

Само за последните две години Министерството на финансите е "откраднало" поне 59 милиона лева от здравно-осигурителните вноски на българките граждани, заявиха от „Синята коалиция“. Правителството наруши задължението си да осигурява децата наравно с всички български граждани, а ДДС върху лекарствата остана най-високото за ЕС, което е едни от факторите за високите цени на медикаментите, посочи Ваньо Шарков.

Политиката на управляващото мнозинство в здравеопазването е вредна, изцяло погрешна, заяви и Петър Москов от ДСБ. По думите му тази политика се характеризира с бягство на държавата от законовите й задължения в сектора, принизяване на НЗОК до счетоводен отдел в Министерството на финансите, както и липса на капацитет за формиране на механизми за контрол и оценка на ефективността на вложените публични средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още