IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се "Булгаргаз" да поиска около 9% намаление на цената на газа

Точният процент ще стане ясен в началото на следващата седмица, когато компанията внесе искането си в ДКЕВР

12:15 | 05.12.12 г.
Очаква се "Булгаргаз" да поиска около 9% намаление на цената на газа

„Булгаргаз“ ще поиска около 9% намаление на цената на газа от 1 януари 2013 година, съобщи изпълнителният директор на компанията Димитър Гогов, пише агенция „Фокус“.

Точният процент обаче ще стане ясен в началото на следващата седмица, когато от дружеството ще внесат официалното си искане за промяна на цената на природния газ за следващото тримесечие в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

„Изчакваме крайният срок за обявяване на предложението, защото цената може да се промени всеки ден, като се има предвид промяната на валутния курс на долара“, обясни Гогов и допълни, че промяната обаче няма да е значителна.

След като ДКЕВР определи точния процент за промяна на цената, ще бъде изчислено и как това ще се отрази на клиентите на „Булгаргаз“. Тогава и потребителите ще знаят с колко ще поевтинее парното, например.

Към днешна дата задълженията на топлофикационните дружества към "Булгаргаз" са на стойност 184 млн. лева, но цифрата се променя непрекъснато, уточни още Гогов. Един от най-големите длъжници е "Топлофикация" - София, чиито задължения надхвърлят 167 млн. лева.

Причината „Булгаргаз“ да поиска намаление на цената е подписаният нов договор между България и „Газпром“, в който е записано понижение на доставната цена с 20 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още